x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info Externe 5 decembrie 2007

Info Externe 5 decembrie 2007

de Jurnalul National    |    05 Dec 2007   •   00:00

Michael Guest, fost ambasador american in Romănia, şi-a incheiat cariera de diplomat in semn de protest faţă de tratamentul la care sunt supuse cuplurile homosexuale angajate in Administraţia SUA.

GUEST A RENUNŢAT. Michael Guest, fost ambasador american in Romănia, şi-a incheiat cariera de diplomat in semn de protest faţă de tratamentul la care sunt supuse cuplurile homosexuale angajate in Administraţia SUA. "In ultimii trei ani, i-am cerut secretarului de Stat să remedieze politicile care ii discriminează pe angajaţii homosexuali. Dar nu am ajuns la nici un rezultat, astfel incăt mă simt nevoit să aleg intre obligaţiile faţă de partenerul meu - care este familia mea - şi datoria faţă de ţara mea", a explicat Guest, in vărstă de 50 de ani, decizia de retragere din Departamentul de Stat.

DILEMA NUCLEARĂ. Iranul şi-a ingheţat programul nuclear in 2003 şi nu l-a redeschis de-atunci, au anunţat surse din cadrul serviciilor secrete americane, citate de cotidianul britanic The Times. Un raport realizat de cele 16 servicii secrete ale SUA relevă că "decizia Teheranului de a-şi suspenda programul nuclear sugerează că Iranul este mai puţin hotărăt să dezvolte arme nucleare" decăt a anunţat preşedintele SUA, George W. Bush.

Â
ALEGERI.
Cei 47.000 de cetăţeni ruşi din Moldova care au participat la alegerile legislative de duminică au votat, in proporţie de 84%, in favoarea partidului Rusia Unită. Deşi autorităţile de la Chişinău au solicitat să nu deschidă secţii de votare in Transnistria, Moscova a ignorat demersul diplomaţiei moldovene. In total, in Republica Moldova au fost deschise 25 de secţii de votare pentru alegerile in Duma rusă. Dintre acestea, 24 in Transnistria şi doar una in Chişinău, in incinta Ambasadei Federaţiei Ruse. Ieri, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat "dezamăgit" de scorul electoral obţinut de Rusia Unită, acesta fiind inferior rezultatelor obţinute de el la prezidenţiale. (Vitalie Călugăreanu, Chişinău)

Â
Â

PREMII. La aniversarea a opt ani, revista Balcanii şi Europa a premiat o serie de personalităţi pentru activitatea pe parcursul acestui an. Printre laureaţii galei de ieri se numără ambasadorul Republicii Serbia, Dusan Crnogorevici, directorul general al băncii Raiffeisen, Steven van Groningen, soprana Mariana Nicolesco, directorul Institutului Cultural Romăn de la Istanbul, Mihai Maxim, redactorul-şef al revistei Foaia Romănească din Jula (Ungaria), Eva Iova, Ivan Patzaichin şi elevul Filip Chindea, de la Liceul Internaţional de Informatică.

 Â


IRAN. Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele Iranului, a propus ieri crearea unei instanţe superioare islamice, după modelul tribunalelor penale internaţionale care funcţionează sub egida ONU, in care să fie judecaţi criminalii de război şi toţi cei suspectaţi de incălcarea drepturilor omului. "Anumite organizaţii internaţionale, in special Consiliul de Securitate(al ONU - n.r.), nu s-au format pe baza justiţiei. "In acest consiliu, anumiţi membri cu drepturi speciale sunt reclamantul, procurorul şi judecătorul in acelaşi timp (...) Se bucură de o imunitate completă", a declarat Ahmadinejad.

×
Subiecte în articol: externe