x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info Externre 20 decembrie 2007

Info Externre 20 decembrie 2007

de Jurnalul National    |    20 Dec 2007   •   00:00

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost desemnat "Persoana Anului" 2007 de revista Time, pentru că a adus stabilitate şi a acordat un nou statut ţării sale,

"PERSOANA ANULUI" 2007. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost desemnat "Persoana Anului" 2007 de revista Time, pentru că a adus stabilitate şi a acordat un nou statut ţării sale, relatează Reuters. Putin s-a remarcat prin "aptitudinile sale extraordinare de lider, prin preluarea unei ţări care se afla in haos şi căreia i-a adus stabilitate", a declarat la postul de televiziune NBC Richard Stengel, redactorul-şef al revistei Time.

INCENDIU. Un incendiu izbucnit ieri-dimineaţă in clădirea guvernamentală Eisenhower, din apropierea Casei Albe, a avariat biroul ceremonial al vicepreşedintelui SUA, Dick Cheney. Oficialul american se afla la momentul izbucnirii incendiului la Casa Albă intr-o şedinţa cu serviciile de informaţii.

KOSOVO. Consiliul de Securitate al ONU, reunit ieri pentru a examina viitorul statut al Kosovo, nu a reuşit să rezolve impasul pe tema provinciei separatiste sărbe, din cauza poziţiilor "ireconciliabile", a declarat ambasadorul belgian Johann Verbeke, citat de AFP. In concluzie, statele Uniunii Europene şi SUA au anunţat ieri că posibilitatea unei soluţii negociate pentru Kosovo a fost epuizată. Serbia, sprijinită de Rusia, a cerut CSONU să susţină continuarea negocierilor.

TEST. Israelul a testat ieri o versiune imbunătăţită a rachetei antibalistice americane Patriot. Lansarea experimentală a rachetei PAC-3 s-a dovedit un succes, după cum au anunţat surse militare israeliene, citate de AFP. Potrivit militarilor, testul a permis verificarea imbunătăţirii capacităţilor de detectare şi interceptare a proiectilului.

ACCIDENT. Un tren de mare viteză (TGV), care circula pe ruta Paris - Geneva, a lovit un camion la trecerea la nivel cu calea ferată, in estul Franţei. Conductorul garniturii şi-a pierdut viaţa, iar 12 călători au fost răniţi. Autorităţile franceze au declanşat un plan de urgenţă pentru ajutorarea victimelor. Accidentul s-a produs la circa 50 de kilometri sud-est de oraşul Bourg-en-Bresse. Cel mai mare oraş din apropiere este Lyon.

FĂRĂ EXPULZaRI. Decretul italian privind expulzările s-a blocat in Camera Deputaţilor de la Roma. După o adoptare la limită in Senat, proiectul de lege a fost retras de la dezbaterea in Camera Inferioară a Parlamentului, din cauza unor probleme de ordin tehnic. Preşedintele Giorgio Napolitano a semnalat o serie de erori in forma finală a proiectului, adoptată de Senat la 6 decembrie. Decretul trebuia aprobat de ambele camere ale Parlamentului pănă la 31 decembrie. Pentru că intervalul este prea scurt pentru a fi operate modificări şi pentru a fi retrimis in Senat, guvernul lui Romano Prodi a luat decizia să renunţe la el. Decretul fusese adoptat la sfărşitul lunii octombrie ca reacţie la uciderea Giovannei Reggiani pe o stradă din Roma, de către romul Nicolae Romulus Mailat.

BANI AMERICANI. Senatul american a aprobat alocarea a 401,8 milioane de dolari de la buget, in anul financiar 2008, dintre care o parte se va duce la programele de asistenţă acordate fostelor republici sovietice. In plus, SUA vor mai aloca 295 de milioane de dolari ţărilor din estul Europei şi statelor baltice, Letonia, Estonia şi Lituania. Surpriza cea mai mare o oferă republicile separatiste din Caucaz - Cecenia, Inguşeţia, Daghestan şi Oseţia de Nord, pentru care americanii alocă in plus opt milioane de dolari, in ajutoare umanitare şi asistenţă civilă.

×
Subiecte în articol: externe