x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe INFOGRAFIC cu poziţionarea trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina. Vezi analiza publicaţiei americane Washington Post

INFOGRAFIC cu poziţionarea trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina. Vezi analiza publicaţiei americane Washington Post

05 Mai 2014   •   10:21
INFOGRAFIC cu poziţionarea trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina. Vezi analiza publicaţiei americane Washington Post

Începând cu 13 martie 2014, Rusia a desfăşurat exerciţii militare, la graniţa de est a Ucrainei, cu 45.000 de soldaţi, destabilizând astfel partea de est a ţării şi ameninţând Kievul cu o iminentă invazie, scrie Washington Post.

Publicaţia americană a realizat o hartă care ilustrează cum a amplasat Rusia soldaţi la graniţa cu Ucraina, trăgând concluzii alarmante în urma unei analize a mişcărilor de trupe din regiune. Harte este bazată pe un document publicat de către RUSI (Institutul Regal de Servicii), în care se arată care unităţi ruseşti au fost mobilizate la graniţele cu Ucraina.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA HARTA REALIZATĂ DE WASHINGTON POST

"Cu 40.000 de soldaţi ruşi, amplasaţi la graniţa cu Ucraina şi cu ameninţările Kremlinului de a interveni militar în regiune, chiar şi cea mai mică scânteie poate aprinde fitilul unui conflict militar de amploare în zonă", susţine Michael Birnbaum, corespondentul Washington Post la Moscova.

Evenimentele de la Odesa, "preludiul unui război civil"

Andrei Klimov, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei, a declarat că recentele evenimente tragice de la Odesa şi din sud-estul Ucrainei constituie 'preludiul unui "război civil".

"De fapt, acesta este preludiul războiului civil" în Ucraina, a spus Klimov, care a precizat că până şi SUA, care sprijină actualele autorităţi de la Kiev, au calificat ca inacceptabil carnagiul de la Odesa.

De vineri dimineaţă, forţele ucrainene desfăşoară o vastă operaţiune împotriva susţinătorilor federalizării ţării în oraşul Slaviansk (est), operaţiunea implicând elicoptere şi blindate ale armatei regulate. Tot vineri, confruntări sângeroase au opus simpatizanţi ai federalizării susţinătorilor actualei puteri de la Kiev, soldate cu peste 40 de morţi la Odesa (sud), dintre care 38 au ars ori s-au intoxicat cu fum în Casa Sindicatelor.

Ministerul ucrainean de Interne a revizuit sâmbătă în creştere bilanţul victimelor carnagiului de la Odesa. Conform noilor date, cel puţin 42 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 125 au fost rănite şi sunt spitalizate, printre care 21 de poliţişti, conform agenţiei de presă Ria Novosti. Bilanţul precedent consemna 31 de morţi şi peste 50 de răniţi.

×