x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Infractori din România, surprinşi în timpul acţiunii de poliţişti români detaşaţi în Germania!

Infractori din România, surprinşi în timpul acţiunii de poliţişti români detaşaţi în Germania!

de Istvan Deak    |    10 Dec 2013   •   16:59
Infractori din România, surprinşi în timpul acţiunii de poliţişti români detaşaţi în Germania!

Autorităţile din mai multe oraşe din Germania au cerut ajutorul poliţiştilor din România şi Bulgaria, în căutarea unei soluţii pentru problemele de integrare ale persoanelor care provin din cele două ţări. Dacă la Duisburg aceştia întârzie să apară, un număr de patru poliţişti români au descins deja în capitala Germaniei. Prima intervenţie a poliţiştilor români s-a soldat cu şase arestări în Berlin.
O femeie din Bulgaria a furat 150 de euro din geanta unei trecătoare, iar cinci tineri români au deposedat o tânără de poşeta ei. Unul dintre poliţiştii români, îmbrăcaţi în civil, i-a luat la rost pe tineri în limba română despre motivele pentru care s-au apucat de furat. Aceştia au rămas fără cuvinte, când şi-au auzit conaţionalii. “Aveau acte false”, spune poliţistul în engleză, citat de Berliner Morgenpost.

Acord între Berlin şi Bucureşti
Octavian are 41 de ani şi, din motive ce ţin de securitatea misiunii sale, jurnaliştii germani nu doresc să îi publice şi numele de familie. N-a mai fost niciodată în Germania şi singura limbă străină pe care o vorbeşte este engleza. “N-am venit să vizitez capitala Germaniei, ci să ajut la capturarea infractorilor. Sper să fie cât mai multe reuşite”, spune el.
Cei patru poliţişti români au ajuns în Germania la finalul lunii noiembrie şi au o misiune de trei săptămâni în capitala Germaniei. Mutarea a avut loc în cadrul unui program de schimb de experienţă parafat  de ministrul de Interne al Landului Berlin, Frank Henkel (CDU), şi secretarul de stat din cadrul MAI român, Bogdan Tohăneanu.

Încredere în poliţiştii români

Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, laudă colaborarea dintre cele două instituţii. “Sunt convins că această cooperare practică şi acest schimb de experienţă între poliţia română şi cea germană vor avea succes”, a subliniat Comănescu. “Realitatea este că ne lovim zilnic de delincvenţi români. Numărul lor este în continuă creştere. Anul trecut am avut aproape 18.000 de furturi, o creştere de aproape 19% faţă de 2011. Anul acesta vom depăşi 20.000. Fenomenul este caracteristic pentru întreaga Germanie, nu doar în Berlin. Anul trecut, peste 75% dintre făptaşi nu erau din Germania. Mai mult de o treime erau din România. Poliţiştii români ne pot ajuta foarte mult. Nu doar fiindcă ştiu trecutul cultural şi limba acestora, dar pot fi avea şi un efect de şoc asupra lor, inspirându-le teama că au venit să îi ducă acasă în România”, spune comisarul Birgit Spier.

Idei preconcepute despre România
Octavian vine din Piatra Neamţ. Este poliţist de cinci ani. Alţi patru i-a petrecut la Academia de Poliţie. Încă nu este însurat. Susţine că nu are timp. “Meseria de poliţist în România durează 24 din 24 de ore. Nu poţi să îţi iei liber când ai un astfel de loc de muncă. Acest proiect este o experienţă utilă pentru cariera mea, tocmai de aceea am aplicat să vin aici. Acasă sunt inspector specializat pe furturi şi spargeri. Ca să ajung în Berlin a trebuit să urmez şi să trec şi de un test de limbă. Nu mi-am făcut un plan cu ce vreau să fac aici, dar sigur îmi doresc să contribui la cât mai multe arestări. Am fost surprins că Berlinul are un comisariat specializat în furturi. Am ştiut că pe străzile de aici voi da peste concetăţenii mei. În România este o temă actuală faptul că în vest, mulţi dintre infractorii arestaţi sunt români. Tocmai de aceea locuitorii de aici au idei preconcepute şi o imagine negativă despre România. Mi-aş dori să le pot schimba părerea. Cred că vorbim despre fenomenul infractorului călător. Printr-o bună cooperare între poliţiştii din cele două ţări am putea stopa acest fenomen”, mărturiseşte Octavian.

Atenţie la zonele aglomerate
Legea germană îi interzice lui Octavian portul de armă şi intervenţia fizică pe teritoriul ţării. Cei patru poliţişti români au fost încadraţi în echipe distincte, alături de câte doi poliţişti germani. Zonele ţinute sub observaţie sunt gările şi târgurile de Crăciun. “Perioada dinaintea Crăciunului este deosebit de periculoasă. Bande de tineri şi-au făcut un obicei din a fura din buzunarele oamenilor, acolo unde există o mulţime, şi şansele de a fi observaţi şi capturaţi sunt extrem de mici. Cunoaştem toate trucurile. Atenţie la tinerii care vă blochează vederea cu o hartă întrebând după o direcţie sau alta, în timp ce complicii lor vă deposedează de bunurile din buzunare! Atenţie în cafenele, când cel din spatele dumneavoastră se apleacă ca şi cum ar căuta ceva în geaca lui, când de fapt mâna lui este în geaca dumneavoastră! Foarte mulţi tineri şi copii sunt obligaţi şi antrenaţi să facă parte din bande organizate, specializate în astfel de furturi. Avem informaţii certe că, lună de lună, sume mari de bani sunt virate spre estul Europei”, spune unul dintre poliţiştii germani.

Infractori religioşi?
“Hoţi de buzunare sunt şi la noi în ţară. La noi se fură însă pentru a putea cumpăra o bucată de pâine şi a supravieţui, nicidecum pentru a trimite banii unor oameni din umbră”, completează Octavian. “Într-o perioadă în care lumea se plimbă fără griji în zone extrem de aglomerate vreau să le recomand oamenilor să se gândească bine ce ţin în portmoneu. Numărul furturilor creşte drastic în perioada sărbătorilor. Sper că infractorii călători sunt oameni religioşi şi vor petrece Crăciunul la ei acasă”, adaugă Birgit Spier. O speranţă pe care Octavian nu se hazardează să o comenteze.

×