x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Îngerul blond", fetiţa găsită într-o tabără de romi din Grecia, apare dansând în două înregistrări video

"Îngerul blond", fetiţa găsită într-o tabără de romi din Grecia, apare dansând în două înregistrări video

21 Oct 2013   •   12:42
"Îngerul blond", fetiţa găsită într-o tabără de romi din Grecia, apare dansând în două înregistrări video

Fetiţa blondă în vârstă de patru ani, descoperită într-o tabără de romi din Farsala, în centrul Greciei, era tratată ca un "urs dansator" de familia cu care trăia, relatează Daily Mail, potrivit Mediafax. Maria, pe care presa elenă a supranumit-o "îngerul blond" se afă în centrul unei investigaţii globale a Interpol, în timp ce dintre cele 8.000 de apeluri primite în legătură cu fata, poliţia a reţinut opt posibile piste, inclusiv din Statele Unite, Suedia, Franţa, Canada şi Polonia. Familia de romi la care a fost găsită fetiţa susţine însă că aceasta nu a fost exploatată, deşi două înregistrări video o arată pe fetiţă dansând.

În prima înregistrare video, realizată în urmă cu doi ani, fetiţa ţine în gură o suzetă în timp ce este pusă să facă piruete pentru cameră, fiind împinsă şi coordonată de Eleftheria Dimopoulou, în vârstă de 40 de ani, arestată împreună cu soţul ei, Hristos Salis. Când fetiţa vrea să renunţe, femeia o împinge înapoi.

La un moment dat, un băieţel încearcă să se alăture, dar femeia îl alungă.

În cea de-a doua înregistrare, fetiţa apare cu Maria Dimitriou, în vârstă de 21 de ani, nepoata liderului taberei de romi.

Femeia acuzată că a răpit-o pe Maria insistă că nu i-au făcut niciun rău. Ea a recunoscut că nu este copilul ei dar că a prezentat-o ca atare pentru "a putea avea un mediu familial adecvat". Sora lui Salis, Dimitra, în vârstă de 34 de ani, a declarat pentru Daily Mail că Maria a fost abandonată de o femeie bulgară atunci când aceasta avea două luni. "Femeia ne-a spus: «Luaţi acest copil. Dacă nu, îl voi da altcuiva». Ea a plecat şi nu s-a mai întors". Ea susţine că au luat copilul pentru a-l proteja.

Mama lui Salis a declarat: "Femeia care a născut-o era incapabilă să aibă grijă de ea - ea nu o voia şi ne-a implorat să o luăm".

"Mama ei ne-a trimis-o să ni se alăture pe scenă. Îi place să danseze - nu a fost tratată rău", a declarat Dimitriou pentru Daily Mail

Directorul asociaţiei Zâmbet de Copil căreia i-a fost încredinţată fetiţa, Costas Yannopoulos, a declarat: "Ea trăia în condiţii proaste şi era foarte murdară, dar acum este în siguranţă". Fetiţa a fost externată din spital, în urma testelor efecutate la dinţi pentru a i se stabili vârsta. Yannopoulos susţine că dovezile de până acum sugerează că ar fi fost traficată.



"În înregistrarea video o puteţi vedea cum dansează, se învârteşte ca un ursuleţ dresat. Cred că obţineau bani din exploatarea copilului", a declarat el pentru Daily Mail.

Fiica lui Dimopoulou, Panagiota, în vârstă de 18 ani, care a oferit înregistrarea unei televiziuni locale, a declarat că "Mariei îi place să danseze". "Ea a fost împinsă în înregistrare pentru că se apropiase prea mult de cameră. În niciun caz nu am folosit-o pentru bani - este o minciună. Am luat-o pentru că mama ei nu mai putea avea grijă de ea", a declarat tânăra.

Imaginile difuzate de poliţie arată că părul blond al fetiţei ar fi fost vopsit în castaniu atunci când era mai mică, ceea ce sugerează că familia ar fi vrut să ascundă diferenţele. Dar o altă fiică a cuplului, Emmannuella, în vârstă de 16 ani, a declarat că părul Mariei s-a deschis în blond în mod natural.

Yannopoulos susţine că este "bine ştiut" că romii fac trafic de copii între România, Bulgaria, Grecia şi Anglia.

Cuplul le-a spus poliţiştilor mai multe versiuni - că a fost abandonată de mama ei bulgară sau că a fost găsită la groapa de gunoi - dar Yannopoulos susţine că este mai probabil ca ea să fie originară din Scandinavia.

Duminică, locuitorii din tabăra din Farsala au declarat că o familie bulgară a făcut un aranjament cu cuplul să aibă grijă de fiica lor de când aceasta era bebeluş. "Erau bulgari, soţ şi soţie, care lucrau în Grecia temporar şi care stăteau aici uneori. La un moment dat ei au lăsat fetiţa să fie crescută de familie aici în sat", a declarat Babil Dimitriou, preşedintele asociaţiei de romi din Farsala, pentru Daily Telegraph.

Poliţia susţine că familia a primit peste 7.000 de euro lunar ca ajutoare pentru cei 14 copii pe care pretinde că îi are. Şeful poliţiei, Vassilis Halatsis, a adăugat că femeia avea două cărţi de identitate şi două nume.

×