x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iniţiativele cetăţeneşti pot deveni legi ale UE

Iniţiativele cetăţeneşti pot deveni legi ale UE

31 Mar 2010   •   00:00

Pentru prima dată, cetăţenii vor putea propune direct noi legi europene, conform unei propuneri făcute miercuri de Comisia Europeană, anunţă vicepreşedintele Comisiei, Maroâ Šefčovici, responsabil pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie. Oficialul european semnează, pe Jurnalul Online, un articol despre iniţiativa cetăţenească în UE.



Din momentul în care mi-am început mandatul, în februarie, una dintre priorităţile mele a fost aceea de a transforma în realitate, cât mai curând posibil, aşa-numita iniţiativă a cetăţenilor europeni.

Iniţiativa cetăţenilor, un element inovator în noul Tratat de la Lisabona al Uniunii Europene, va introduce în cadrul UE o formă cu totul nouă de democraţie participativă.

Sunt încântat de această idee care reprezintă, în opinia mea, un adevărat pas înainte în viaţa democratică a Uniunii.

Este un exemplu concret al subiectului atât de des discutat la Bruxelles: apropierea Europei de cetăţenii săi.

De asemenea, sper că va stimula o vie dezbatere transfrontalieră cu privire la ceea ce noi realizăm aici, la Bruxelles, şi că va duce la o mai bună reglementare, inspirată de iniţiativele cetăţeneşti.

Sper ca Parlamentul European şi statele membre ale UE din cadrul Consiliului să poată adopta propunerea noastră până la sfârşitul anului, astfel încât primele iniţiative să poată fi lansate în prima parte a anului 2011.

În viziunea noastră, cetăţenii ar putea invita Comisia Europeană să prezinte propuneri legislative în domenii în care Comisia are competenţa de a face acest lucru, cu condiţia ca cel puţin un milion de cetăţeni din cel puţin o treime a statelor membre ale UE să semneze iniţiativa (aceasta ar însemna, în prezent, 9 state membre).

Pentru a ne asigura că primim iniţiative într-adevăr relevante pentru întreaga Europă, propunerea noastră prevede un număr minim de semnatari din fiecare ţară.

În elaborarea planului nostru, am dorit să ne asigurăm că procedurile sunt simple, uşor de utilizat, accesibile tuturor şi că nu sunt prea birocratice.

Este esenţial ca această caracteristică nouă şi revoluţionară a procesului democratic să fie credibilă, să garanteze protecţia datelor şi să fie protejată faţă de abuzuri sau fraudă.

De asemenea, după cum au subliniat multe persoane care au luat parte la procesul de consultare privind iniţiativa, nu vor exista restricţii privind locul şi modul în care se strâng semnăturile, acest lucru putând fi făcut pe stradă sau online.

Deşi Comisia îşi menţine integral dreptul de iniţiativă în ceea ce priveşte legislaţia UE, ne reiterăm angajamentul ferm de a lua foarte în serios iniţiativele cetăţenilor.

De îndată ce semnăturile necesare sunt strânse şi verificate şi putem stabili că ideea intră în sfera de competenţa a UE, Comisia dispune de patru luni pentru a decide cum să procedeze.

Am putea prezenta o propunere de legislaţie, adopta alte măsuri legate de propunere, cum ar fi efectuarea unui studiu, ori decide că adoptarea de măsuri nu este necesară.

Oricare ar fi soluţia aleasă, va trebui să o justificăm într-un raport care va fi pus la dispoziţia publicului.

Pot spune, cu satisfacţie, că propunerea privind iniţiativa cetăţenilor europeni este rezultatul unui larg proces de consultare, la care au contribuit aproximativ 330 de persoane, organizaţii şi autorităţi publice.

Ne-am însuşit sfaturile bune pe care le-am primit şi am învăţat din experienţa sistemelor similare ce funcţionează într-unele dintre statele noastre membre.

Am fost, de asemenea, încurajaţi de o rezoluţie a Parlamentului European care sprijină cu entuziasm această idee.

Ideea centrală a acestei iniţiative este de a scoate UE de pe orbita Bruxelles-ului şi de a-i acorda o expresie democratică deplină.

Aştept cu mare interes să văd iniţiativa cetăţenilor în acţiune şi încurajez oamenii să folosească această inovaţie fascinantă.
Maroš Šefčovici, comisar european responsabil pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie

×
Subiecte în articol: externe