x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întâlnire de gradul zero: Xi Jinping și Vladimir Putin discută despre soarta războiului din Ucraina 

Întâlnire de gradul zero: Xi Jinping și Vladimir Putin discută despre soarta războiului din Ucraina 

14 Sep 2022   •   09:40
Întâlnire de gradul zero: Xi Jinping și Vladimir Putin discută despre soarta războiului din Ucraina 

Liderul Chinei, Xi Jinping, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, vor discuta despre războiul din Ucraina și alte "subiecte internaționale și regionale" la întâlnirea de la sfârșitul acestei săptămâni, relatează BBC.

Cei doi se vor întâlni în Uzbekistan în cadrul unui summit care va prezenta o "alternativă" la lumea occidentală, a precizat Kremlinul.

Xi Jinping face prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei.

El încearcă să obțină un al treilea mandat, în timp ce relațiile lui Putin cu Occidentul sunt afectate de războiul din Ucraina.

Președintele chinez își începe miercuri călătoria de trei zile în Kazahstan. El se va întâlni cu Putin joi, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Samarkand, care se va desfășura în perioada 15-16 septembrie.

Putin se va întâlni, de asemenea, cu alți lideri, inclusiv cu cei din India, Pakistan, Turcia și Iran - dar întâlnirea sa cu liderul Chinei "este de o importanță deosebită", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului pentru politică externă, Iuri Ușakov.

El a spus că summitul are loc "pe fondul unor schimbări politice de amploare".

China și Rusia au căutat mult timp să poziționeze OCS, fondată în 2001 cu patru națiuni ex-sovietice din Asia Centrală, ca o alternativă la grupurile multilaterale occidentale.

Aceasta este a doua întâlnire a celor doi lideri în acest an - ultima dată s-au întâlnit la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie.

În urma întâlnirii din februarie, cei doi lideri au emis o declarație comună în care au afirmat că prietenia dintre țările lor nu are "nicio limită". Rusia a invadat Ucraina câteva zile mai târziu - o acțiune pe care China nu a condamnat-o și nici nu și-a exprimat sprijinul. Beijingul, de fapt, a spus că ambele părți sunt vinovate.

China nu participă la n sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, iar comerțul dintre cele două țări a continuat să crească. Importurile indiene și chineze de petrol rusesc au crescut vertiginos de la invazia din Ucraina.

Și China și-a văzut relațiile cu Occidentul și în special cu SUA deteriorate în ultimele luni, în urma tensiunilor legate de Taiwanul autoguvernat. China revendică insula ca parte a teritoriului său.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Xi Jinping