x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Internauţii sunt invitaţi la Bruxelles, prin EuroSpeak.ro

Internauţii sunt invitaţi la Bruxelles, prin EuroSpeak.ro

23 Sep 2008   •   00:00

Europarlamentarul liberal Adina Vălean lansează www.EuroSpeak.ro, o enciclopedie colaborativă de internet ce are ca scop popularizarea noţiunilor de politică europeană în rândul românilor tineri, utilizatori de internet.



Europarlamentarul liberal Adina Vălean lansează www.EuroSpeak.ro, o enciclopedie colaborativă de internet ce are ca scop popularizarea noţiunilor de politică europeană în rândul românilor tineri, utilizatori de internet. www.EuroSpeak.ro este o enciclopedie colaborativă (wiki) ce include deja peste 100 de pagini care explică dificilul limbaj diplomatic şi instituţional de la Bruxelles şi Strasbourg. Odată cu lansarea site-ului, Adina Vălean invită utilizatorii de internet la un concurs în urma căruia cei mai valoroşi colaboratori ai www.EuroSpeak.ro vor fi recompensaţi cu excursii la Bruxelles, în Parlamentul European.

Platforma Web 2.0 pe care rulează www.EuroSpeak.ro, aceeaşi cu a celebrei Wikipedia, permite oricui adăugarea de articole noi, dar şi îmbunătăţirea conţinutului deja existent, oferind premise de producţie colectivă.

„Experienţa pe care am avut-o cu blogul personal, de la www.valean.eu, mi-a dovedit că internetul are capacitatea de a capta şi interesa românii tineri, cei pe care noi, politicienii, ar trebui să-i vizăm în mod special, cât mai des, cu acţiunile noastre de comunicare”, spune Adina Vălean. „Sper ca EuroSpeak.ro să fie nu doar o bază de date pentru românii interesaţi de politică europeană, ci şi o platformă Web 2.0 pe care tinerii utilizatori să-şi creeze săşi exerseze abilităţile de editare atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi tehnic. Mizez destul de tare pe componenta de <<învaţă făcând>> a întregii acţiuni.”

Concursul de articole propus de Adina Vălean odată cu lansarea www.EuroSpeak.ro are ca premii 10 excursii la Bruxelles, oferite de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa. Începând de marţi, 23 septembrie şi până pe 9 octombrie 2008, toţi tinerii români între 18 şi 35 de ani pot scrie un număr de până la 10 articole pe www.EuroSpeak.ro. Excursia de grup va avea loc în perioada 14-16 octombrie 2008. Articolele trebuie să fie redactate cu citarea surselor şi respectând principiile de neutralitate ale www.EuroSpeak.ro. „EuroSpeak.ro îşi propune să fie o platformă Web 2.0 şi o sursă de date imparţială şi utilă, şi nu un site de propagandă în favoarea finanţatorului sau a altui grup parlamentar european”, precizează Adina Vălean. „De aceea punem accentul pe informaţia completă şi neutră. Totuşi, de pe EuroSpeak.ro, aşa cum l-am lansat, lipsesc o serie de termeni importanţi tocmai ca să lăsăm concurenţilor loc de scris.”

Pentru că acţiunea are un scop educativ, singura condiţie eliminatorie referitoare la participarea la concurs este calitatea de angajat sau colaborator pe o perioadă mai îndelungată de 6 luni al unei instituţii de presă profesioniste. „Nu mi s-a părut corect să punem în competiţie profesioniştii cu restul lumii, câştigătorii ar fi fost decişi dinainte”, spune Adina Vălean. „Concursul e destinat bloggerilor, forumiştilor, utilizatorilor de internet fără blog, tuturor celor care nu au o experienţă îndelungată în media clasică.”

Excursiile vor premia cele mai valoroase contribuţii. Mai multe detalii, în pagina „Concurs” a www.EuroSpeak.ro (accesibilă prin „Caută”).
Conceptul şi editarea site-ului se datorează Comanescu-Consultanţă Media, iar grafica este realizată de Hambar 18.

×
Subiecte în articol: externe www.eurospeak.ro