Anumite state membre ale Alianţei Nord-Atlantice examinează în mod individual o acţiune militară în Siria, însă orice eventuală intervenţie a NATO ar urma "aceeaşi succesiune /secvenţă ca pentru Libia", a declarat comandantul suprem al forţelor NATO, amiralul american James Stavridis, informează agerpres.ro.
El a răspuns afirmativ la întrebarea, adresată marţi de preşedintele comisiei pentru forţele armate a Senatului american, dacă anumite state examinează posibilitatea de a elimina apărarea antiaeriană siriană.
Dar, a continuat Stavridis, "Alianţa a decis că va urma aceeaşi secvenţă ca pentru Libia" în 2011, când NATO a intervenit pe baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, a susţinerii din partea unor state din regiune şi a unui acord între membrii Alianţei.
"Suntem pregătiţi, dacă ni se va cere, să ne angajăm aşa cum am fost în Libia", a dat asigurări amiralul, precizând că, în acest stadiu, acţiunile statelor membre sunt conduse pe o bază naţională.
Rolul NATO în conflictul sirian se limitează în prezent la desfăşurarea de baterii de rachete Patriot de-a lungul frontierei turce, pentru descurajarea intruziunilor aeriene şi a lansării de rachete dinspre Siria.
"Situaţia din Siria merge din rău în mai rău: 70.000 de morţi, 1 milion de refugiaţi împinşi în afara ţării, probabil alte 2,5 milioane de refugiaţi în interiorul ţării, şi nu se întrevede sfârşitul acestui război civil brutal", a comentat şeful forţelor militare ale NATO.
În opinia sa "personală", după cum a precizat amiralul Stavridis, sprijinirea rebelilor sirieni "ar ajuta la ieşirea din impas şi la a pune capăt regimului Assad".
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, la începutul săptămânii, că Alianţa nu doreşte să se implice în dezbaterea privind furnizarea de arme rebelilor sirieni. Problema, ridicată de Franţa şi Marea Britanie, "nu priveşte NATO" şi "nu am intenţia să mă amestec, în niciun fel, în discuţiile în curs în interiorul Uniunii Europene", a subliniat Rasmussen.