x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Interviu-bombă în EU Observer: „Bruxelles, capitala spionilor”

Interviu-bombă în EU Observer: „Bruxelles, capitala spionilor”

de Istvan Deak    |    17 Sep 2012   •   20:20
Interviu-bombă în EU Observer: „Bruxelles, capitala spionilor”

Pentru multi, ideea de spionaj in aceste vremuri de negocieri, de politici de reasezari, suna ca venind din timpurile apuse. Pentru seful serviciului national de securitate al Belgiei (VSSE), Alain Winants, capitala europeana Bruxelles "se bucura' de o activitate de spionaj mai bogata decat orice alt oras din lume.

Sute de agenti

"Nu vorbim aici despre zeci, ci despre sute, despre cateva sute' de agenti ai serviciilor secrete de informatii, a afirmat Winants, intr-unul dintre rarele interviuri acordate presei straine, adica EU Observer.

"In Belgia, spionajul, cel rusesc si din alte tari, precum China si Iranul, dar si din altele, este la acelasi nivel ca in timpul Razboiului Rece... Suntem o tara cu o enorma concentrare de diplomati, afaceristi, institutii europene, NATO etc. Deci pentru un ofiter de informatii, pentru un spion, aceasta este o gradinita. Este locul in care trebuie sa se afle', este de parere Alain Winants, citat de EU Observer.

Prieteni si dusmani

Intrebat daca tari prietene pentru Uniunea Europeana, precum Israelul sau Statele Unite, practica spionajul, el a raspuns: "Ar fi naiv sa credem ca doar tari precum Rusia, China si Iran spioneaza. Acesta este un domeniu in care diferenta intre serviciile neutre, prietenoase si neprietenoase tinde sa dispara, atunci cand vorbesti despre protejarea potentialului economic si stiintific. In acest caz, cred ca fiecare serviciu este in competitie cu altii'.

In cercurile diplomatice circula o gluma, potrivit careia serviciile iraniene de spionaj ii spioneaza cel mai mult pe ambasadorii tarii lor, precizeaza EU Observer. Serviciile rus si chinez de spionaj sunt interesate sa afle informatii cu valoare comerciala si politica, la fel de importante precum informatiile din domeniul apararii.

Sub acoperire

Deseori, spionii se prezinta drept diplomati, lobbyisti, jurnalisti, studenti sau oameni de afaceri si sunt foarte interesati de politica energetica a Uniunii Europene. O alta chestiune care preocupa este influentarea deciziilor luate de personalul UE sau NATO. Spionii se imprietenesc cu oficialii acestora la seminarii sau evenimente sociale din capitala europeana si incearca sa-i racoleze. In unele cazuri, spionii initiaza contactele la Bruxelles, dar asteapta pana cand obiectivul obtine un nou post in tara de origine pana sa incerce sa o recruteze.

Cooperare

VSSE, echivalentul serviciului britanic MI5, se ocupa de contra-terorism si o parte din misiunea sa o reprezinta protejarea institutiilor internationale aflate pe teritoriul belgian. Lucreaza cu stafful de la institutiile europene si NATO, cu serviciile secrete din tarile UE, cu politia federala belgiana si cu serviciile secrete ale Armatei, ADIV.

"Competenta serviciilor de securitate UE este limitata la imobilele lor. O data ce activitatea are loc in afara cladirilor UE, VSSE are competenta deplina. Daca un ofiter de informatii ostil incearca sa recruteze sau sa abordeze pe cineva de la NATO sau UE, probabil ca nu se va intalni cu persoana intr-o cladire oficiala. Exista posibilitatea ca acestia sa aiba contact intr-o cladire oficiala, insa o data ce este stabilit contactul si relatia se dezvolta, se vor intalni in afara cladirii... in acel moment, noi avem competenta deplina', explica Winants. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: nato spionaj belgia ue