x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Interviu cu cel mai tânăr fotograf din Irak: Sunt liber şi nu mi-e frică de tancurile americane (VIDEO)

Interviu cu cel mai tânăr fotograf din Irak: Sunt liber şi nu mi-e frică de tancurile americane (VIDEO)

06 Ian 2012   •   12:47
Interviu cu cel mai tânăr fotograf din Irak: Sunt liber şi nu mi-e frică de tancurile americane (VIDEO)

Fotograful irakian Qamar Hashim are opt ani si a fost premiat de mai multe ori pentru imaginile sale. Intr-un interviu realizat de un fotograf al agentiei de presa Reuters micutul vorbeste despre plecarea trupelor americane din Irak, ce vrea sa devina dupa ce termina scoala, dar si despre imaginile sale preferate.

Reuters: Cand ai facut prima fotografie si ce reprezenta?

Qamar Hashim: Nu imi amintesc exact cand am realizat prima fotografie, dar pe la 4, 5 ani il imitam pe tatal meu si fotografiam impreuna raul Tigru, pescarusii, pasarile, casele vechi si locurile istorice.

R: De ce crezi ca fotografia este importanta?

Q.H.: Fotografia este foarte importanta. Este viata si poate opri timpul. Putem arata orasul, viata si oamenii.

R: Ce vrei sa le arati oamenilor despre Irak?

Q.H.: Vreau sa spun prin fotografiile mele ca Irak-ul este pretios, iar oamenii sunt foarte buni. Irak-ul este linistit si are o istorie considerabila.

R: Ce parere ai despre plecarea trupelor americane din Irak?

Q.H.: Mi-e frica de soldatii americani. In 2003, ei au distrus casa pe care o inchiriase familia mea cand mama era insarcinata cu mine. Cu ajutorul lui Dumnezeu, familia mea a supravietuit si sunt fericit pentru mutarea lor. Sunt liber si nu mi-e frica de tancurile americane.

R: Ce vrei sa faci dupa ce termini scoala?

Q.H.: Mi-ar placea si as vrea sa fiu un copil-activist.

R: Care este fotografia ta preferata dintre cele pe care le-ai facut?

Q.H.: Imaginea mea favorita este cu un vanzator de carti care doarme pe strada al-Mutanabi. O alta fotografie preferata este cu o albina pe un trandafir. Am fugit foarte mult dupa albina ca sa reusesc sa surprind acel moment.

R: Care sunt fotografii pe care ii admiri?

Q.H.: Sunt multi fotografi profesionisti de la care am invatat (Adel Qassim, Fouad Shakir, Kareem al-Ba’aj si Hameed Majeed).

R: Ce imagini ai fi dorit sa realizezi, insa nu ai putut?

Q.H.: Fotografiile periculoase ale incendiilor, exploziilor sau ale altor incidente nu am putut sa le fac pentru ca, fiind copil, nu am fost lasat sa observ astfel de evenimente. De asemenea, mi-ar placea sa fotografiez triunghiul pasarilor migratoare.

R: Cum arata viitorul Irak-ului?

Q.H.: Vad un viitor infloritor pentru Irak, mai ales cand familia mea va avea o casa. Iubesc Irak-ul, casa mea, care este cel mai pretios lucru din lume.

×
Subiecte în articol: artă iraq fotografie qamar hashim