x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Intrebari - Dilema funeraliilor

Intrebari - Dilema funeraliilor

de Ana Ilie    |    Irina Cristea    |    14 Mar 2006   •   00:00
Intrebari - Dilema funeraliilor

Pe masura ce unele probleme ridicate de moartea lui Slobodan Milosevici sunt rezolvate, apar si altele, cu implicatii grave. Este vorba despre cauza mortii si locul unde vor avea loc funeraliile. Autopsia efectuata duminica asupra corpului neinsufletit al fostului lider iugoslav Slobodan Milosevici a relevat ca acesta a murit in urma unui infarct miocardic, cauzat de afectiunile cardiace de care suferea acesta. Tribunalul Penal International (TPI) de la Haga a tinut sa sublinieze insa ca aceasta descoperire nu exclude deocamdata ipoteza otravirii. Urmeaza ca medicii sa mai efectueze si o analiza toxicologica, care ar trebui sa puna capat zvonurilor privind o eventuala sinucidere sau otravire. Desi rezultatele acestei analize vor mai intarzia cateva zile, televiziunea olandeza NOS a afirmat, duminica seara, ca are confirmarea ca, in trecut, au fost descoperite substante anormale in sangele fostului presedinte iugolsav. In plus, Ronald Uges, un toxicolog olandez, a declarat pentru AFP ca Slobodan Milosevici a luat deliberat un medicament care nu ii fusese prescris si care "anuleaza" efectul tratamentului sau pentru hipertensiune. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, luni, ca "are dreptul de a nu avea incredere" in autopsia lui Slobodan Milosevici si a anuntat trimiterea unor medici rusi la Haga.

PASTILELE BUCLUCASE. Medicamente neprescrise au fost descoperite, in luna ianuarie, in celula fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici. "Potrivit unei surse din cadrul TPI, o perchezitie efectuata in luna ianuarie in celula lui Slobodan Milosevici a relevat ca acesta avea medicamente care nu ii fusesera prescrise de doctori", relateaza cotidianul belgian Le Soir. "A luat acest medicament din proprie initiativa, pentru a merge la Moscova", a comentat medicul Donald Uges, fara a putea insa demonstra ca Milosevici a luat voluntar aceasta substanta.

Milosevici, care suferea de hipertensiune si probleme cardiovasculare, ceruse permisiunea de a se deplasa la un centru cardiologic din Moscova pentru a primi ingrijiri medicale. Presedintele Asociatiei avocatilor care pledeaza la TPI, Gregor Guy Smith, a declarat ca, in principiu, potrivit regulamentului, toti cei care intra "in centrul de detentie sunt perchezitionati". Serviciul de presa al TPI a refuzat sa comenteze informatiile.

CE FACEM CU CADAVRUL? O alta problema spinoasa este locul unde va fi inmormantat Milosevici. Autoritatile de la Haga au anuntat ca vor inmana cadavrul familiei, si Moscova crede ca inmormantarea este intru totul problema rudelor. Familia s-a decis. Marko Milosevici va calatori in scurta vreme la Haga pentru a recupera ramasitele tatalui sau. Desi vaduva lui Milosevici a marturisit ca i-ar placea ca Sloba sa fie ingropat in satul natal, Pozarevaci, intentia rudelor fostului presedinte este sa-l inmormanteze la Belgrad, iar avocatii au transmis aceasta solicitare guvernului Republicii Serbia si Muntenegru. Mai mult, familia a solicitat funeralii nationale pentru Slobodan Milosevici, precizand ca nu doreste ca acesta sa fie ingropat pe Aleea Personalitatilor, unde isi dorm somnul de veci personaje importante ale istoriei sarbilor. Aici se afla mormantul premierului Zoran Djindjici, asasinat in 2003, dar nu departe se odihneste si celebrul Zeljko Raznatovici "Arkan", un alt personaj celebru al conflictului din fosta Iugoslavie.

Agentia France Presse comenteaza ca organziarea funeraliilor la Belgrad nu va fi deloc usoara. Dincolo de problemele pe care vaduva lui Milosevici si fiul acesteia, Marko, le au cu legea din Serbia, exista o opozitie ferma a autoritatilor fata de multe dintre solicitarile familiei. Inca de duminica, presedintele Boris Tadici a exclus posibilitatea ca Slobodan Milosevici sa aiba parte de onorurile rezervate fostilor presedinti, din cauza rolului controversat pe care l-a avut in istoria tarii. In plus, Ministerul Apararii a anuntat ca nici o unitate militara nu va fi autorizata sa ia parte la inmormantare.

VARIANTA MOSCOVA. Fiul fostului presedinte iugoslav a declarat ca va cere Rusiei permisiunea de a-si inmormanta tatal la Moscova, daca membrii familiei Milosevici nu vor beneficia de garantii de securitate in Serbia. "Am intrebat deja autoritatile ruse, desi neoficial deocamdata, daca l-as putea inmormanta la Moscova... in cazul in care acest lucru ar fi necesar, pana cand conditiile din Serbia vor fi propice pentru mutarea ramasitelor sale neinsufletite acolo". Intre timp, Parchetul din Belgrad a anuntat ca este acord cu ridicarea mandatului de arestare emis de justitie pe numele sotiei lui Slobodan Milosevici, Mira Markovici, asa cum a solicitat, luni, avocatul sau.

COMPLICATII. Moartea lui Milosevici risca sa tensioneze relatiile dintre Belgrad si TPI, intr-un moment in care Serbia este supusa unor intense presiuni pentru a-l aresta pe liderul militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici. In acelasi timp, premierul Vojislav Kostunita este supus unor puternice presiuni din partea nationalistilor, care doresc o incetare a cooperarii cu TPI, pe care-l acuza de "asasinarea" lui Milosevici. Partidul Socialist (PS) al lui Milosevici a amenintat cu provocarea caderii Guvernului, daca fostul presedinte nu este inmormantat la Belgrad. Partidul Radical (SRS, ultranationalist), formatiunea cea mai reprezentata in Parlament, a avertizat si el Guvernul in privinta cooperarii cu TPI, "unde numai sarbii mor".

COMENTARII. Majoritatea ziarelor europene au pus TPI pe banca acuzatilor. In plus, ziarele europene au subliniat rateurile in serie ale acestei institutii care s-a vrut ireprosabila. "Lovitura pentru TPI. Nu doar pentru ca Milosevici nu si-a primit verdictul, ci si din cauza circumstantelor suspecte in care acesta a murit", scriu, aproape la unison, ziarele europene.

VARIANTE
"Inca nu m-am hotarat cu privire la locul unde va fi ingropat sotul meu. Daca decizia mi-ar apartine in exclusivitate, as alege sa il inmormantam la Pozarevac" - Mira Markovici, vaduva lui Slobodan Milosevici, citata de presa de la Belgrad

ESTIMARE
"O data cu moartea lui Milosevici, despre care nationalistii sarbi cred ca a fost asasinat, posibilitatea ca Mladici si Karadzici sa compara vreodata in fata TPI s-a indepartat si mai mult. TPI are grave probleme de credibilitate, iar partizanii celor doi vor spune ca a ajunge la Haga e sinonim cu a fi condamnat la moarte" - Cotidianul austriac Standard

FRATELE, SPITALIZAT
Borislav Milosevici (foto), fratele fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, a fost spitalizat luni la Moscova. Potrivit Agentiei RIA Novosti, o sursa de la cel mai mare spital rusesc specializat in chirurgie cardiovasculara a declarat ca Borislav a fost internat in urma unei aritmii cardiace suferite in timpul noptii. Pacientul este in proces de refacere si va fi externat probabil azi, dupa ce va fi supus unor teste medicale. Borislav a fost ambasadorul Iugoslaviei la Moscova intre 1998 si 2001 si nu s-a mai intors in tara dupa venirea la putere a noilor autoritati de la Belgrad in 2000.

Ultimul razboi

MILE CARPENISAN, trimis special al Antenei 1 la Belgrad
Tocmai inainte sa moara Slobodan Milosevici a aruncat o bomba asupra Tribunalului de la Haga. El acuza, intr-o scrisoare adresata sefului diplomatiei ruse, echipa de la penitenciarul olandez ca incearca in mod deliberat sa-l ucida otravindu-l cu medicamente pentru lepra. Suspiciunile lui Milosevici au fost confirmate de ziaristii olandezi, care au intrat in posesia unor informatii similare. Cu o tensiune de 260 cu 180 nici nu e prea greu de explicat un infarct. Autoritatile olandeze trebuie acum sa le demonstreze scepticilor ca l-au tratat pe fostul presedinte iugoslav cu medicamentele potrivite.

Belgradul sustine ca Milosevici nu a beneficiat insa de drepturile pe care trebuie sa le aiba orice cetatean. Presa titreaza cu litere de-o schioapa "Haga l-a ucis pe Milosevici!". Partizanii Partidului Socialist plang in fata tabloului celui care le-a fost presedinte, iar fortele democrate aflate la putere se balbaie cand fac declaratii cu privire la acesta. Slobodan Milosevici nu a aruncat in aer doar scena politica internationala prin moartea sa subita, dar si linia politica din Serbia si Muntenegru. Aici se desfasoara o adevarata telenovela avand ca subiect moartea fostului sef de stat. Sa fie cu onoruri? Sa fie la Belgrad?
×