Liderii americani şi-au afişat luni semnele de susţinere faţă de Republica Moldova, prin primirea la Washington a premierului Iurie Leancă, dar mai ales prin faptul că preşedintele SUA, Barack Obama, a avut o întrevedere neprogramată cu premierul moldovean, în cadrul căreia a asigurat Chişinăul că Washingtonul este gata să acorde sprijin Republicii Moldova.
Informaţia a fost comunicată de Casa Albă şi de Guvernul de la Chişinău, iar agenţia France Presse, care a scris despre surpriza lui Obama şi despre sprijinul american pentru Moldova, comentează că evenimentele au loc pe fondul apropierii acestei foste republici sovietice de Uniunea Europeană, dar şi pe fondul crizei din Ucraina.
Şeful Guvernului Republicii Moldova avea o întrevedere cu vicepreşedintele american Joe Biden în cursul dimineţii, la Casa Albă, dar preşedintele Barack Obama a decis să participe şi el la întrevedere, scrie şi agenţia franceză de ştiri. “Preşedintele a salutat prietenia solidă şi importantă dintre cele două ţări şi a subliniat angajamentul profund al SUA pentru susţinerea aspiraţiilor Moldovei”, a explicat Casa Albă într-un comunicat.
Aceeaşi sursă precizează că atât Biden, cât şi Obama au insistat asupra susţinerii fără putinţă de tăgadă de către Statele Unite a suveranităţii şi integrităţii Moldovei în frontierele sale recunoscute în plan internaţional.
Anterior, la întrevederea secretarului american de Stat John Kerry cu Iurie Leancă, SUA au anunţat o creştere a ajutorului economic american pentru Moldova. Cu această ocazie, Kerry a denunţat presiunile Moscovei asupra Moldovei.
“Vom acorda fonduri suplimentare pentru a ajuta R. Moldova să-şi dezvolte competitivitatea”, a declarat presei secretarul de Stat american înaintea întâlnirii cu premierul moldovean.
În total, Washingtonul va debloca 2,8 milioane de dolari ca ajutor economic suplimentar Chişinăului, ridicând la 7,5 milioane suma totală a ajutorului american, precizează AFP.
În timp ce Ucraina, care are graniţă sud-vestică cu R. Moldova, a pierdut controlul asupra Crimeii în avantajul forţelor proruse, John Kerry îşi exprimă îngrijorarea pentru atitudinea Moscovei faţă de Chişinău.
”Regret să spun că Rusia face presiuni asupra R.Moldova. Există probleme în ceea ce priveşte sursele sale de energie şi a capacităţii sale de a face schimburi comerciale”, a denunţat secretarul de Stat, adăugând că Washingtonul este “angajat ferm în direcţia pe care Molodova şi-a ales-o”.
John Kerry urmează să se deplaseze marţi la Kiev pentru a reafirma sprijinul puternic al SUA suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ameninţat Moscova cu măsuri represive dacă Rusia îşi continuă “invazia” şi “agresiunea” în Crimeea.
Contrar fostului regim ucrainean al lui Viktor Ianukovici, care a refuzat să semneze în ultimul moment Acordul de asociere la UE, R. Moldova a parafat la sfârşitul anului 2013 un acord în acest sens, la fel ca Georgia, care încearcă şi ea să se extragă de sub tutela Moscovei.
Evocând “evoluţiile foarte negative” la vecinul ucrainean, premierul moldovean şi-a exprimat la rândul său dorinţa de a avea o cooperare şi un dialog “foarte active” cu Washingtonul în domeniul securităţii.
Luni seară, la briefingul comun al secretarului de Stat al SUA cu premierul moldovean, John Kerry şi-a exprimat sprijinul SUA pentru Republica Moldova, menţionând că Rusia a efectuat presiuni asupra acestui stat.
”Constat cu regret că Rusia a făcut presiuni asupra Republicii Moldova pe fondul provocărilor din Ucraina. Este vorba despre sursele lor de energie şi capacitatea de a efectua schimburi comerciale. Dar ne-am angajat ferm să susţinem calea de dezvoltare pe care cetăţenii şi Guvernul Republicii Moldova au ales să o urmeze”, a declarat John Kerry.
El a salutat acţiunile autorităţilor de la Chişinău în vederea continuării parcursului european.
”Statele Unite au oferit de-a lungul anilor asistenţă economică foarte semnificativă, de aproape un miliard de dolari şi jumătate. Suntem foarte interesaţi în a-l ajuta pe prim-ministrul Leancă în eforturile sale de a continua iniţiativele anticorupţie din ţară şi suntem foarte, foarte entuziasmaţi de modul în care el şi Guvernul său conduc, construind cu determinare viitorul ţării şi demonstrând clar că doresc să devină parte dintr-un mecanism larg al comerţului mondial”, a declarat John Kerry.
Iurie Leancă a exprimat îngrijorările Chişinăului în legătură cu situaţia din Ucraina, făcând o paralelă între aceasta şi existenţa unui conflict secesionist pe teritoriul Republicii Moldova.
”Suntem profund îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina. În Republica Moldova, din păcate, din prima zi a independenţei, au existat mişcări secesioniste şi ştim exact ce înseamnă separatismul. Din păcate, încă nu am fost în stare să găsim o soluţie potrivită. Aşadar, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o reamintire pentru noi în primul rând, dar arată şi arată prietenilor noştri că trebuie să facem mult mai mult pentru a soluţiona această criză pentru că, dacă nu este rezolvată la timp, va deveni foarte contagioasă”, a declarat Leancă.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au lansat Dialogul Strategic moldo-american.
Şeful Guvernului de la Chişinău întreprinde o vizită de câteva zile în SUA, care prevede şi întrevederi separate cu directorul executiv al FMI, Meno Snel, şi cu directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, precum şi cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Kim, şi cu directorul executiv al Băncii Mondiale, Frank Heemskerk.
Săptămâna trecută, şi preşedintele Parlamentului Igor Corman a efectuat o vizită în SUA, unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali, inclusiv cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. Corman a pledat în SUA pentru edificarea unui parteneriat strategic între cele două ţări, menit să susţină Republica Moldova în această perioadă importantă de dezvoltare şi a dat asigurări că ţara sa va continua procesul de integrare europeană.
În decembrie anul trecut, secretarul de Stat american John Kerry a întreprins o vizită la Chişinău, în care a exprimat sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova şi a anunţat că SUA vor continua să acorde asistenţă financiară acestei ţări.