x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iohannis - întrevedere cu Merkel: E nevoie de o UE puternică şi performantă; e nevoie de viziune pentru viitor

Iohannis - întrevedere cu Merkel: E nevoie de o UE puternică şi performantă; e nevoie de viziune pentru viitor

09 Sep 2016   •   18:55
Iohannis - întrevedere cu Merkel: E nevoie de o UE puternică şi performantă; e nevoie de viziune pentru viitor

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul întâlnirii avute vineri la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, că este foarte important ca cei 27 de membri ai UE să rămână uniţi, pentru că trebuie construită în continuare o Uniune puternică.

"Doar aşa vom putea să facem faţă crizelor actuale şi crizelor care, fără îndoială, vor veni încă în viitor. Am subliniat că Uniunea trebuie să acţioneze în aşa fel încât să redea încrederea cetăţenilor europeni în Uniune şi încrederea partenerilor externi în Uniune. Este, evident, nevoie de o relansare a proiectului european. Avem nevoie de o Uniune mai puternică, mai flexibilă sau, dacă vreţi, foarte condensat, o Uniune mai bună. Trebuie să fim ca şi Uniune capabili să răspundem solicitărilor de bază. Pe oricine întrebăm ce aşteaptă de la UE, în fond, o să ne răspundă că aşteaptă prosperitate şi securitate. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le livreze Uniunea. Pentru asta, e nevoie de soluţii inovatoare, este nevoie de o Uniune puternică şi performantă, este nevoie de viziune pentru viitor, în acelaşi timp cu rezultate palpabile, soluţii practice", a afirmat Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a pledat pentru soluţii comune în toate conjuncturile, începând de la Brexit, la criza migraţiei sau cea economică, la chestiunea suveranităţii.

"Trebuie să avem grijă să nu apară falii în Uniunea Europeană. Pentru România, şi am subliniat acest lucru, o Uniune puternică şi o integrare mai profundă a României în UE rămâne obiectiv strategic naţional. Este foarte important să vedem ce s-a realizat deja în Uniunea Europeană prin Uniunea Europeană. Adevărul este că cetăţenilor europeni, cetăţenilor din ţările care sunt în UE, nu le-a mers niciodată aşa de bine ca acum. Evident, avem probleme, sunt grupuri defavorizate. Dar, în ansamblu, UE a însemnat un progres imens pentru cetăţeni şi aceste lucruri trebuie spuse", a arătat Iohannis.

Preşedintele a evidenţiat faptul că "pentru a putea continua, pentru a merge într-o dezvoltare pozitivă este nevoie, printre altele, şi de o creştere a transparenţei şi creşterea legitimităţii instituţiilor europene".

"De foarte multe ori când vorbim cu cetăţeni sau cu reprezentanţi, de exemplu, ai administraţiei locale, ni se spune că nu se înţelege ce se întâmplă în instituţiile europene. De multe ori este acuzată birocraţia excesivă. Toate aceste lucruri trebuie să le auzim şi trebuie să acţionăm pentru înlăturarea palierelor administrative, acolo unde acest lucru este posibil. Pentru asta, sigur că este nevoie şi de o mai bună comunicare", a adăugat Iohannis.

În opinia sa, comunicarea ar îmbunătăţi net colaborarea între instituţiile europene şi cele naţionale, pentru că, după cum spune Iohannis, foarte multe neînţelegeri "apar din cauza lipsei de comunicare şi, din păcate, câteodată, din cauza lipsei de transparenţă".

Şeful statului român a avut la Berlin o reuniune de lucru cu Angela Merkel, la care au participat şi prim-ministrul belgian, Charles Michel, şi prim-ministrul luxemburghez, Xavier Bettel.

Sursa: AGERPRES

×