x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iordania, o ţară săracă în resurse, găzduieşte aproximativ 1,4 milioane de refugiaţi sirieni

Iordania, o ţară săracă în resurse, găzduieşte aproximativ 1,4 milioane de refugiaţi sirieni

19 Sep 2015   •   21:43
Iordania, o ţară săracă în resurse, găzduieşte aproximativ 1,4 milioane de refugiaţi sirieni

Iordania, o ţară săracă în resurse, găzduieşte aproximativ 1,4 milioane de refugiaţi sirieni, în timp ce ţări bogate din Uniunea Europeană se chinuie să facă faţă afluxului de migranţi din ţările devastate de război, a declarat prim-ministrul Iordaniei, Abdullah Ensour, conform agenţiei Petra.

"Câteva ţări importante şi bogate din Uniunea Europeană se confruntă cu o criză ca rezultat al primirii refugiaţilor sirieni. Cum poate o ţară săracă ca Iordania să primească aproximativ 1,4 milioane de refugiaţi sirieni şi să suporte costurile găzduirii acestora?", a spus premierul Ensour, care l-a întâmpinat sâmbătă pe Stephen O'Brien, adjunctul secretarului general al ONU pentru probleme umanitare.

Premierul Ensour a făcut un apel la comunitatea internaţională să fie alături de Iordania în condiţiile în care această ţară se confruntă cu dificultăţi economice şi cu lipsa surselor de apă şi este înconjurată de "un cerc de foc". De asemenea, a adăugat el, Iordania are şi misiunea de a-şi proteja frontierele, de a stopa traficul de droguri şi de armament şi de a lupta împotriva extremismului.

Abdullah Ensour a mai spus că doar un număr mic de sirieni stau în taberele de refugiaţi şi că majoritatea trăiesc în comunităţile locale, situaţie ce a dus la concurenţă pentru locurile de muncă între iordanieni şi refugiaţi şi a pus presiune şi pe sistemul de învăţământ, deoarece copiii sunt nevoiţi să meargă la şcoală în mai multe ture.

Iordania s-a confruntat de-a lungul istoriei sale cu mai multe valuri de refugiaţi, palestinieni, din Irak, Yemen, Libia şi alte ţări, a amintit premierul iordanian.

Reprezentantul ONU Stephen O'Brien a dat asigurări că Naţiunile Unite, prin agenţiile care se ocupă de probleme umanitare, caută să asigure ajutorul necesar pentru Iordania.

×