În urmă cu 35 de ani, Dale G. Bridenbaugh împreună cu alţi doi colegi de la General Electric au demisionat din funcţiile pe care le ocupau pentru că erau convinşi de faptul că designul reactorului nuclear Mark 1 avea o serie de defecte care puteau duce foarte uşor la o catastrofă.
Citeşte şi WikiLeaks: Japonia ştia, din 2008, de problemele existente la centralele nucleare
Ani la rând, specialiştii s-au întrebat dacă Mark 1 este capabil să reziste în cazul în care sistemul de răcire n-ar mai funcţiona, iar astăzi proiectul reactorului este pus la încercare în Japonia. Iar asta pentru că cinci din cele şase reactoare nucleare de la centrala de la Fukushima, afectate în urma cutremurului cu magnitudinea 9, sunt de tipul Mark 1.
Citeşte şi Le Figaro: Raportele de siguranţă ale centralelor nucleare japoneze, falsificate
"Problemele pe care le-am identificat în 1975 au fost că, atunci când am făcut designul pentru izolare, ei nu au luat în calcul sarcinile dinamice care ar apărea în momentul în care s-ar pierde lichidul de răcire", a declarat Bridenbaugh într-un interviu acordat ABC News.
"Impactul sarcinilor dinamice datorat descărcărilor de energie ar rupe vasul de siguranţă şi s-ar produce scurgeri necontrolate", a mai spus specialistul.
Situaţia de la Fukushima este atât de neclară încât ar putea trece zile, poate chiar săptămâni până ca lumea să afle ce s-a întâmplat exact şi cum a făcut faţă sistemul Mark 1 combinaţiei de dezastre naturale.
Bridenbaugh nu este singurul care a ieşit în public cu declaraţii legate de designul reactorului Mark 1. În 1986, Harold Denton, pe atunci director al Biroului de reglementare nucleară, a vorbit la fel de critic la adresa proiectului într-o conferinţă de presă.