x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe IPOTEZE ÎN PRESA RUSĂ/A început războiul stelelor

IPOTEZE ÎN PRESA RUSĂ/A început războiul stelelor

14 Feb 2009   •   00:00

Ciocnirea în spaţiul circumterestru a sateliţilor rus Kosmos-2251 şi american Iridium 33 a fost amplu comentată de presa rusă. Satelitul rusesc nu mai funcţiona, fiind un deşeu cosmic, dar cel american era în serviciu. Resturile lor s-au împrăştiat la 500-1.300 km deasupra Pamântului.



Ziarele atrag atenţia asupra faptului că Iridium era dotat cu sistem de evitare a coliziunii, astfel încât accidentul nu ar fi trebuit să aibă loc. "Reiese că americanii au scăpat această ciocnire?", se întreabă cotidianul Nezavisimaia gazeta citat de BBC. "Judecând după dotare, Iridium ar fi trebuit să cedeze trecerea", adaugă ziarul. Dar experţii consultaţi sunt de altă părere, subliniind că, în realitate, o asemenea manevră este extrem de dificilă, având în vedere viteza de deplasare. "Indiferent ce spun specialiştii în legătură cu acest incident, data de 10 februarie 2009 va rămâne cu siguranţă în istoria cuceririi spaţiului cosmic, fiind primul caz de coliziune a doi sateliţi artificiali în cosmos", concluzionează Nezavisimaia gazeta într-un articol intitulat "Războiul stelelor aici şi acum".
La rândul său, Rossiiskaia gazeta subliniază că "această situaţie excepţională arată, o dată în plus, (...) câtă înghesuială este pe orbită". "Deasupra capetelor noastre zboară aproape 13.000 de obiecte artificiale şi aproape jumătate din ele sunt deşeuri cosmice".

Mai multe ipoteze oferă Izvestia: Rusia a găsit o modalitate de a doborî cu propriile sale aparate, aparent "moarte", sateliţii plini de viaţă ai SUA. Potrivit altei ipoteze, Iridium putea ceda în orice clipă şi americanii au decis să-i "pună capăt chinurilor, lovindu-l de primul obiect întâlnit în cale".

×
Subiecte în articol: externe