x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irak - Se amana retragerea britanicilor

Irak - Se amana retragerea britanicilor

de George Daniel Ripa    |    19 Feb 2007   •   00:00

Premierul britanic Tony Blair va anunta in cursul acestei saptamani ca retragerea unei parti a trupelor britanice din Irak, prevazuta pentru luna aprilie, va fi amanata pana in august, decizia fiind luata la presiunea Statelor Unite, sustin jurnalistii de la cotidianul The Independent.

Premierul britanic Tony Blair (foto) va anunta in cursul acestei saptamani ca retragerea unei parti a trupelor britanice din Irak, prevazuta pentru luna aprilie, va fi amanata pana in august, decizia fiind luata la presiunea Statelor Unite, sustin jurnalistii de la cotidianul The Independent.

Londra intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa reduca de la 7.100 la 3.000 numarul soldatilor britanici din Irak. O "transa" de 1.000 de combatanti trebuia retrasa in aprilie, in conditiile in care armata britanica sustine ca nu mai poate face fata numarului tot mai mare de misiuni.

DORINTA SUA. Cu toate ca generalii britanici fac presiuni asupra guvernului pentru reducerea numarului de trupe de pe frontul irakian, Blair a fost nevoit sa plece urechea la cererile americanilor, deoarece fortele militare irakiene nu sunt inca pregatite sa preia misiunile de asigurare a securitatii de la fortele coalitiei, asa cum era preconizat. Blair va anunta, probabil tot in cursul saptamanii viitoare, ca transferul catre trupele irakiene a controlului bazei aeriene din Basra si a Palatului Basra, construit pentru fostul dictator Saddam Hussein, va fi, de asemenea, amanat. Presa britanica mai relateaza ca printul William, fiul cel mare al lui Charles, nu va fi trimis cu regimentul sau in Irak, spre deosebire de fratele sau Harry care va pleca in aceasta zona de conflict. Conform traditiei, lui William nu ii este permis sa isi riste viata, in calitate de viitor rege al Marii Britanii.

×
Subiecte în articol: externe