x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakul, prioritatea Romaniei la ONU

Irakul, prioritatea Romaniei la ONU

02 Iul 2004   •   00:00

Romania a preluat ieri presedintia Consiliului de Securitate al ONU. Mandatul tarii noastre va fi de o luna.

Prioritatea este dosarul irakian. "Scopul principal este asigurarea unui transfer de putere cat mai lin si inceputul functionarii cat mai normale a institutiilor irakiene, fie ca este vorba de serviciile publice, livrarea de petrol pentru piata internationala, armata irakiana sau relatia institutiilor irakiene cu partenerii din coalitie, relatie care va continua. O sa-i sprijinim in organizarea unei conferinte nationale irakiene care va avea loc in luna iulie si vom vedea daca in urma acesteia va fi nevoie de o noua rezolutie a Consiliului de Securitate, care sa reflecte deciziile pe care irakienii le vor lua", a explicat ieri ministrul roman de Externe, Mircea Geoana. "Luna iulie va fi importanta pentru implementarea tuturor masurilor legate de transferul de autoritate", a spus si presedintele Ion Iliescu.

ALTE TEME FIERBINTI. Geoana a precizat ca pe agenda presedintiei romane se mai afla Kosovo, dar si alte teme fierbinti, precum "criza umanitara de proportii infioratoare din Sudan", situatia din Coasta de Fildes, Congo, Georgia si o serie de rezolutii cu privire la Afganistan. "Luna iulie ne va oferi ocazia sa dam masura maturitatii actiunii politicii externe a tarii noastre. Acest moment urmeaza unei perioade de sase luni in care a fost nevoie de multa energie pentru a realiza compromisuri rezonabile pe teme extrem de delicate", a declarat, de partea sa, premierul Adrian Nastase, citat de Mediafax.

TURA A DOUA. Miercuri, ministrul Geoana a vorbit la telefon cu omologul sau bulgar, Solomon Passi. Cei doi au discutat despre situatia din Republica Moldova, dar si despre alte probleme legate de politica regionala, chestiuni care intereseaza Romania in noua sa cali-tate. Pe durata mandatului de doi ani de membru nepermanent al Consiliului de Securitate, Romania va avea din nou sansa sa detina pre-sedintia acestui organism in 2005, scrie Rompres. Romania nu are drept de veto, precum cei cinci membri permanenti. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: externe