x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: „Casa Albă, atinsă de retardare mintală”

Iran: „Casa Albă, atinsă de retardare mintală”

de Şerban Mihăilă    |    26 Iun 2019   •   13:07
Iran: „Casa Albă, atinsă de retardare mintală”

Casa Albă „este atinsă de retardare mintală” a tunat președintele iranian, Hassan Rouhani, după ce administrația Trump a impus sancțiuni contra liderului suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, precum și asupra altor oficialități de rang înalt de la Teheran. El a avertizat că ultimele măsuri adoptate de Washington închid definitiv toate canalele de comunicare diplomatică dintre Statele Unite și Iran, distrugând orice cale de soluționare a conflictului bilateral.

Sancțiunile împotriva ayatolahului Ali Khamenei și a altor lideri iranieni, între care și șeful diplomației de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, sunt „revoltătoare și idioate”, a continuat Rouhani, într-un discurs vehement rostit ieri la televiziunea națională, citat de publicația „The Independent”. „Îl sancționați pe ministrul de Externe și, în același timp, ne cereți să negociem?”, i-a întrebat Rouhani retoric, pe un ton exasperat, pe responsabilii administrației de la Washington. El a acuzat apoi SUA că „mint”, atunci când spun că doresc să negocieze cu Iranul. La rândul său, șeful diplomației iraniene i-a acuzat pe consilierii agresivi ai președintelui Donald Trump că „disprețuiesc diplomația și sunt însetați de război”. Purtătorul lui de cuvânt a declarat, la rândul său, că guvernul american „distruge mecanismele internaționale, stabilite pentru menținerea păcii și securității mondiale”. Luni, imediat după ce Trump anunța sancțiuni „dure” contra lui Khamenei, considerat „Ghidul Suprem al Iranului”, ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi, afirma că, în mod categoric, țara sa nu va accepta un dialog cu SUA sub amenințarea sancțiunilor. De cealaltă parte, într-o realitate paralelă, consilierul prezidențial pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, reprezentantul aripii dure a administrației de la Washington, a afirmat, ieri, la Ierusalim, că Trump este deschis la negocieri cu Iranul și a denunțat liniștea „asurzitoare” a Teheranului la propunerea americană de dialog. „Preşedintele Trump a lăsat uşa deschisă pentru negocieri reale, în vederea eliminării complete şi verificabile a programului de înarmare nucleară al Iranului, a sistemelor sale de lansare a rachetelor balistice, a sprijinului pentru terorismul internaţional şi a altor comportamente maligne în întreaga lume”, a afirmat Bolton, în timpul unei întrevederi cu omologii săi rus și israelian și în prezența șefului guvernului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu. „Iranul nu trebuie decât să intre pe acea uşă deschisă”, a adăugat el.

Tensiuni fără precedent

Tensiunile dintre cele două părți s-au intensificat în ultimele zile, după ce Iranul a doborât o dronă americană în spațiul aerian internațional. Pe 13 iunie, două petroliere, unul aparținând unui armator norvegian și celălalt unui armator japonez, au fost atacate în apropierea Strâmtorii Ormuz, punct strategic de o importanță extraordinară pentru transportul internațional de petrol. SUA au acuzat Iranul pentru aceste atacuri. Anul trecut, SUA s-au retras unilateral din tratatul internațional nuclear cu Iranul și au impus sancțiuni economice Teheranului.

Chiar acum, reprezentanții diplomației americane merg în Orientul Mijlociu, în căutarea unei soluții de pace. Iranul e de o liniște asurzitoare”.

John Bolton

×
Subiecte în articol: Hassan Rouhani