x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran / Mahmoud Ahmadinejad a fost reales preşedinte

Iran / Mahmoud Ahmadinejad a fost reales preşedinte

03 Aug 2009   •   00:00

Liderul religios suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a confirmat realegerea în funcţie a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Teheran, a anunţat postul de televiziune în limba arabă Al-Alam, preluat de agenţiile de presă internaţionale.



Ahmadinejad a fost reales pentru un nou mandat prezidenţial de patru ani, cu ocazia contestatelor alegeri de la 12 iunie, urmate de ample proteste de masă.

În discursul său, ayatollahul Khamenei a cerut încetarea protestelor, soldate cu moartea a cel puţin 20 de persoane, sute de arestări şi judecarea a peste o sută de protestatari, acuzaţi de complot în vederea răsturnării regimului islamic de la Teheran, indică AP, citat de Agerpres.

Candidaţii moderaţi învinşi de Ahmadinejad, Mirhossein Mousavi şi Mehdi Karoubi continuă să susţină că viitorul guvern va fi ilegitim, acuzând fraudarea masivă a scrutinului, soldat cu victoria detaşată a actualului preşedinte /63% din voturi/, conform datelor oficiale.

Preşedintele Ahmadinejad va fi învestit oficial miercuri, 5 august, de către Parlament, care ar putea avea obiecţii, din cauza numirii unui cabinet format doar din cercul de apropiaţi ai şefului statului, notează Reuters.

×
Subiecte în articol: externe