x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul lovește cu rachete Pakistanul

Iranul lovește cu rachete Pakistanul

de Redacția Jurnalul    |    18 Ian 2024   •   09:00
Iranul lovește cu rachete Pakistanul
Sursa foto: Hepta

Trei țări au fost bombardate de Iran numai în această săptămână. După Irak și Siria, rachetele Teheranului au lovit și Pakistanul. Televiziunea iraniană de stat a anunțat că operațiunea a vizat două zone din provincia Balochistan, situată în sud-vestul Pakistanului, în care se află militanți ai grupului Jaish al-Adl (Armata Justiției). Oficialii pakistanezi spun că bombardamentul a ucis doi copii și a rănit alți trei, avertizand că loviturile sunt „un act ilegal” care poate avea „consecințe serioase”.

Acest ultim atac iranian vine pe fondul creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu, cu un război în desfășurare de peste 100 de zile în Gaza între Israel și Hamas și lovituri anglo-americane asupra grupării militare islamiste Houthi, care atacă navele comerciale ce traversează Marea Roșie.

De ce trag iranienii

Luni, rachetele balistice iraniene au fost trase asupta unor ținte din orașul Irbil, din nordul Irakului. Gardienii Revoluției au spus că loviturile au vizat „un cartier general al spionajului israelian” din regiunea semiautonomă Kurdistan. Autoritățile locale au anunțat patru morți și șase răniți.

Următoarea luată la țintă a fost Siria. Rachetele au căzut în provincia Idlib, ultimul refugiu al opoziției siriene, aflată în afara controlului guvernului de la Damasc. Aici locuiesc aproape 3 milioane de refugiați, majoritatea în condiții mizerabile, în tabere. De data aceasta, Teheranul a spus că bombardamentele au fost represalii pentru atentatul din Kermal (sudul Iranului) care a ucis 84 de oameni adunați la comemorarea a patru ani de la asasinarea de către SUA a generalului Qasem Soleimani.

Iranienii spun că au tras asupra Pakistanului pentru că de acolo au fost atacați de militanții „Armatei Justiției”. Luna trecută, aceștia au pătruns pe teritoriul iranian și au ucis mai mulți polițiști, în regiunea de graniță. Aceeași grupare a atacat și militari pakistanezi.

Atacuri „în semn de solidaritate”

Culmea, Iranul a bombardat Pakistanul exact în ziua în care premierul pakistanez se întâlnea cu ministrul de externe iranian, la Davos, iar forțele navale ale celor două țări desfășurau manevre militare comune, în Golf. 

Pakistanul a condamnat atacul, numindu-l „o violare neprovocată a spațiului său aerian”, arătând că incidentul „este cu atât mai îngrijorător cu cât (…) a avut loc în ciuda existenței a numeroase canale de comunicare între Pakistan și Iran”.

Teheranul a declarat că nu dorește să se implice în escaladarea conflictului pornit de la războiul din Gaza. În același timp, însă, Iranul afirmă că grupările din așa-numita „Axă a Rezistenței” atacă Israelul și pe aliații săi, în semn de solidaritate cu palestinienii. Din „Axă” fac parte militanții Houti, Hamas, Hezbollah și diverse gupări din Siria și Irak.   

×
Subiecte în articol: iran rachete pakistan