x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul a reținut mai mulți străini, inclusiv un înalt diplomat britanic, pentru presupus spionaj

Iranul a reținut mai mulți străini, inclusiv un înalt diplomat britanic, pentru presupus spionaj

07 Iul 2022   •   09:40
Iranul a reținut mai mulți străini, inclusiv un înalt diplomat britanic, pentru presupus spionaj
Sursa foto: pixabay.com

Gărzile Revoluționare ale Iranului au reținut mai mulți străini, inclusiv al doilea cel mai înalt emisar al Marii Britanii la Teheran, pentru presupuse acte de spionaj, cum ar fi prelevarea de mostre de sol în zone restricționate, a anunțat televiziunea de stat, conform Reuters.

Televiziunea de stat nu a precizat dacă cei reținuți mai sunt încă în arest.

"Acești spioni luau mostre de pământ în deșertul central al Iranului, unde se desfășurau exerciții cu rachete aerospațiale ale Gardienilor Revoluției", a declarat televiziunea de stat.

Televiziunea a difuzat imagini cu Giles Whitaker și familia sa în centrul Iranului, unde diplomatul britanic părea să ia mostre de pământ. Televiziunea a spus că se afla în apropierea unei zone în care avea loc un test de rachete.

"Whitaker a fost expulzat din (zonă) după ce și-a cerut scuze", au spus cei de la televiziune.

Unul dintre cei reținuți a fost identificat de televiziunea de stat ca fiind soțul atașatului cultural al Austriei în Iran.

De asemenea, televiziunea a arătat o fotografie a unui al treilea străin, identificându-l ca fiind Maciej Walczak, un profesor universitar din Polonia despre care a spus că vizita Iranul în calitate de turist.

Reportajul a difuzat imagini în care se presupune că Maciej Walczak și trei colegi colectau mostre de pământ într-o altă zonă, după ce au vizitat Iranul în cadrul unui program de schimb științific. Reportajul a spus că recoltarea de probe a coincis, de asemenea, cu un test de rachete în provincia Kerman din sudul Iranului.

Gărzile Revoluționare de elită ale Iranului au arestat zeci de cetățeni cu dublă cetățenie și străini în ultimii ani, majoritatea pentru spionaj și acuzații legate de securitate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iran