"Statele Unite trag de timp şi există inacţiune din partea europenilor. America şi Europa au mai multă nevoie de un acord decât Iranul. Până când nu convenim asupra tuturor temelor, nu putem spune că am ajuns la un acord total", a spus purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene, Nasser Kanaani, care a precizat că Teheranul vrea un acord pe termen lung care să-i apere "drepturile legitime".
"Căutăm un acord bun care ar garanta interesele naţionale ale Iranului şi ar fi de lungă durată. Nu vom fi traşi pe sfoară de două ori", a atras atenția oficialul iranian.
Negocierile sunt dificile deoarece Teheranul cere ca SUA să ofere garanții că nu se va retrage din nou din acord, pe care administrația Joe Biden nu vrea să le ofere.
SUA s-au retras unilateral din acord nuclear în 2018, sub administrația Donald Trump, și a reimpus sancţiuni economice severe Iranului. Ulterior, Iranul a renunțat treptat la angajamentele asumate prin documentul semnat în 2015 la Viena și anunță periodic gradul de îmbogățire a uraniului.
Totodată, Teheranul transmite că schimbul de deținuți cu Statele Unite nu au legătură cu acordul nuclear, ca răspuns la cererile repetate ale SUA de a elibera cetățeni americani de origine iraniană, închiși pentru spionaj. Iranul cere eliberarea unor cetățeni ai săi care sunt acuzați de încălcarea sancțiunilor.
"Subliniem că schimbul de deţinuţi cu Washingtonul este un subiect separat şi nu are nimic de a face cu procesul de negociere pentru relansarea acordului din 2015", a explicat Kanaani.
UE, mediator în negocierile SUA-Iran
De 16 luni au fost reluate negocieri indirecte dintre SUA și Iran, UE fiind mediator. Blocul comunitar a depus pe 8 august un plan de relansare cu Iranul (Planul Comun Complet de Acţiune), inclusiv prin reintegrarea Statelor Unite în tratat, avertizând că, în caz contrar, există riscul unei "crize nucleare periculoase". .
Iranul a răspuns la document, făcând anumite ajustări și precizări și cere Washingtonului să fie flexibil.
Iranul a oferit un răspuns "rezonabil" la planul UE de relansare a Acordului nuclear din 2015, a spus Josep Borrell, șeful diplomației europene.
"A existat o propunere din partea mea în calitatea de coordonator al negocierilor şi un răspuns din partea Iranului pe care îl consider rezonabil. A fost transmis Statelor Unite, care nu au răspuns încă oficial", declarat, astăzi, Josep Borrell.