x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul adoptă măsuri de retorsiune ca reacţie la sancţiunile UE

Iranul adoptă măsuri de retorsiune ca reacţie la sancţiunile UE

26 Oct 2022   •   22:30
Iranul adoptă măsuri de retorsiune ca reacţie la sancţiunile UE
Sursa foto: pixabay.com

Administraţia din Iran a anunţat, miercuri, acţiuni de retorsiune la adresa unor persoane şi entităţi din Uniunea Europeană, ca reacţie la sancţiunile aplicate de Bruxelles din cauza reprimării protestelor.

În Iran au loc proteste începând din 16 septembrie, ca reacţie la moartea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliţiei moravurilor, care verifică strict respectarea codului vestimentar islamic. Ca reacţie la reprimarea protestelor, Uniunea Europeană a sancţionat 11 oficiali iranieni.

Teheranul susţine că protestele sunt alimentate de servicii secrete din străinătate. În replică la sancţiunile impuse de Bruxelles, Ministerul iranian de Externe a anunţat miercuri sancţiuni împotriva a opt instituţii şi a 12 persoane din Uniunea Europeană, acuzate de "susţinerea grupurilor teroriste" şi "instigare la violenţă" pe teritoriul Iranului, potrivit cotidianului Le Figaro.

Printre entităţile sancţionate de Iran figurează Comitetul Internaţional pentru Justiţie (ISJ), Liga Internaţională contra Rasismului şi Antisemitismului (LICRA) şi redacţiile de limbă persană ale Deutsche Welle şi Radio France International.

Printre persoanele sancţionate se numără politicieni europeni şi membri ai redacţiei publicaţiei germane Bild.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iran sanctiuni UE