x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul autorizează survolarea spaţiului său aerian de către avioane ruseşti

Iranul autorizează survolarea spaţiului său aerian de către avioane ruseşti

09 Sep 2015   •   13:04
Iranul autorizează survolarea spaţiului său aerian de către avioane ruseşti

Iranul a fost de acord să autorizeze survolarea spaţiului său aerian de către avioane ruseşti care transportă ajutoare umanitare în Siria, a anunţat miercuri Ambasada Federaţiei Ruse la Teheran, potrivit Interfax.

În acelaşi timp, agenţia de presă rusă (oficială) TASS a difuzat o informaţie similară, citându-l pe ataşatul de presă al misiunii diplomatice ruse din Iran, Maksim Suslov.

După ce a respins o cerere a Moscovei de autorizare a folosirii spaţiului său aerian de către avioane ruseşti cu ajutoare pentru Siria, motivând că din cauza preocupărilor în legătură cu încărcătura aparatelor, autorităţile bulgare au declarat miercuri că vor oferi coridor aerian pentru avioanele ruseşti cu condiţia verificării încărcăturii de la bordul aparatelor de zbor. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ministrul bulgar de externe Daniel Mitov, potrivit agenţiilor ruse de presă menţionate.

Ministrul de externe adjunct al Rusiei afirmase anterior că Moscova va continua să furnizeze ajutor umanitar Siriei pe rute alternative, ocolind spaţiul aerian al Greciei şi Bulgariei, într-o declaraţie făcută miercuri în marja târgului de arme Russia Arms Expo - 2015 (RAE-2015) de la Nijini Taghil (Sverdlovsk/Ural).

'Desigur, vom găsi rute alternative', a spus diplomatul rus, fără să precizeze ţările ce vor fi contactate în acest sens. Mai devreme, o serie de experţi ruşi avansaseră ideea că Moscova va solicita Iranului şi Irakului dreptul de survol spre Siria.

'Regret că la presiunea Washingtonului şi, aparent, la presiunea Bruxellesului, unde se află sediile NATO şi UE, unele ţări se îndepărtează de la ceea ce aş numi datoria lor internaţională şi, anume, oferirea unui coridor aerian pentru aeronavele care participă la soluţionarea unor probleme umanitare', a spus ministrul rus adjunct de externe.

Ministerul de Externe al Greciei a confirmat luni că a primit o cerere din partea SUA privind închiderea spaţiului său aerian pentru avioanele ruse ce se îndreaptă spre Siria. În prezent, potrivit unei surse din cadrul MAE elen, această cerere este în curs de examinare, în timp ce anterior RIA Novosti relatase că autorităţile de la Atena au refuzat să închidă spaţiul aerian pentru avioanele ruse.

SUA şi-au exprimat în mai multe rânduri în ultimele zile îngrijorarea în legătură cu un eventual angajament militar al Rusiei mai serios în Siria, pe fondul unui exod masiv al refugiaţilor şi migranţilor din regiune în Europa.

Statele Unite se tem că întărirea prezenţei militare a Rusiei în Siria ar putea fi utilizată pentru a sprijini regimul preşedintelui Bashar Assad, care, potrivit Occidentului, luptă împotriva propriului popor. 'De aceea, credem că aceste măsuri sunt destabilizatoare şi contraproductive', - a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, într-o conferinţă de presă care a avut loc marţi.

×