x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul, dispus să pompeze gaze către Europa, via Turcia

Iranul, dispus să pompeze gaze către Europa, via Turcia

de Agerpres    |    14 Apr 2014   •   13:06
Iranul, dispus să pompeze gaze către Europa, via Turcia

Iranul poate fi un furnizor de "încredere şi sigur pe termen lung" de gaze naturale în Europa, a declarat într-un interviu publicat luni, în Germania, ministrul iranian al industriei, Mohammad Reza Nematzadeh, citat de AFP.

Potrivit ministrului, Iranul intenţionează să joace un rol tot mai mare pe piaţa mondială a gazelor, dar nu vrea să fie un concurent al Rusiei. "Pe viitor, ne dorim să jucăm un rol important pe piaţa mondială a gazelor", a declarat ministrul iranian pentru cotidianul german Handelsblatt, subliniind însă că "nu vrem să facem concurenţă Rusiei".

"Dar noi ştim, de asemenea, că nevoile de gaze naturale ale Europei devin tot mai importante şi vrem să avem o cotă", a adăugat el.

"Iranul poate fi un partener de încredere şi sigur pe termen lung al Europei", a reiterat ministrul iranian, afirmând că ţara sa are "rezerve energetice şi planuri pentru o astfel de cooperare".

"Iranul dispune astăzi de cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume. Lucrăm în prezent la un proiect major de gazoduct prin care gazele să fie pompate din sudul ţării către nord-vest, la graniţa cu Turcia, iar de acolo să poată fi exportate în ţările occidentale", a afirmat oficialul iranian, în acelaşi interviu, citat şi de agenţia de presă ITAR-TASS.

El a amintit că Teheranul a încheiat deja contracte cu firme elveţiene şi spaniole, precum şi cu grupul anglo-olandez Shell, dar acestea nu au putut fi puse în aplicare din cauza sancţiunilor internaţionale.

Iranul este unul din liderii în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale, notează agenţia de presă rusă. De îndată ce va începe exploatarea a 12 noi zăcăminte din cadrul câmpului gazeifer South Pars, producţia medie de gaze se aşteaptă să crească în 2016 la 1,2 miliarde metri cubi de gaze pe zi.

Totalul rezervelor prospectate este estimat la ora actuală la circa 33,6 trilioane de metri cubi de gaze, ceea ce plasează Iranul pe primul loc pe plan mondial la acest capitol. Din cauza sancţiunilor internaţionale, hidrocarburile iraniene nu pot părăsi ţara şi Teheranul se vede constrâns să construiască depozite de stocare - au fost deja date în exploatare obiective cu o capacitate de stocare de 1,2 miliarde metri cubi de gaze şi de 4,6 miliarde metri cubi de gaze.

În interviul pentru Handelsblatt, ministrul Mohammad Reza Nematzadeh a lansat o invitaţie constructorilor de automobile din Germania să revină în Iran, unde să îşi instaleze capacităţile de producţie.

×
Subiecte în articol: gaze iran europa Rusia