x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul efectuează exerciții navale pe fondul creșterii tensiunilor cu SUA

Iranul efectuează exerciții navale pe fondul creșterii tensiunilor cu SUA

26 Feb 2017   •   14:40
Iranul efectuează exerciții navale pe fondul creșterii tensiunilor cu SUA

Iranul a lansat exerciţii navale duminică la gura Golfului şi Oceanului Indian, a anunţat un comandant al marinei, în timp ce tensiunile cu Statele Unite au escaladat după ce preşedintele american Donald Trump a dat Teheranului un "preaviz" şi i-a impus sancţiuni, relatează Reuters. 
     
De la preluarea mandatului luna trecută, Trump a promis o atitudine dură faţă de Iran, avertizând Republica Islamică după testul ei cu rachetă balistică pe 29 ianuarie că se joacă cu focul şi toate opţiunile SUA sunt pe masă. Exerciţiile anuale ale Iranului vor fi desfăşurate în Strâmtoarea Ormuz, Golful Oman, Bab el-Mandeb şi părţi nordice ale Oceanului Indian, pentru instrucţie în lupta împotriva terorismului şi pirateriei, a declarat amiralul Habibollah Sayyari, potrivit mass-media de stat. 
     
Nave ale marinei, submarine şi elicoptere vor lua parte la aceste exerciţii pe o suprafaţă de aproximativ 2 milioane de kilometri pătraţi şi militarii îşi vor demonstra abilităţile de-a lungul coastei de sud-est a Iranului, potrivit agenţiei de presă de stat IRNA. Flota a 5-a americană este staţionată în regiune şi protejează căile navigabile în Golf şi în apele din apropiere. 
     
Luna trecută, un distrugător US Navy a tras focuri de avertizare spre patru nave de atac iraniene în apropiere de Strâmtoarea Ormuz care se apropiau cu o viteză periculoasă. Navele aparţineau Gărzilor Revoluţionare iraniene care nu participă la aceste exerciţii navale.

Conform Agerpres, milioane de barili de petrol sunt transportaţi zilnic spre Europa, Statele Unite şi Asia prin Strâmtoarea Bab el-Mandeb (dintre Cornul Africii şi Peninsula Arabică n.r.) şi Ormuz, între coastele Yemenului şi Iranului. 

×
Subiecte în articol: exercitii navale iran sua trump