x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul nu vrea ca Putin să piardă războiul și ajută Rusia să construiască drone

Iranul nu vrea ca Putin să piardă războiul și ajută Rusia să construiască drone

de Şerban Mihăilă    |    21 Noi 2022   •   07:15
Iranul nu vrea ca Putin să piardă războiul și ajută Rusia să construiască drone

Izolate pe plan diplomatic și afectate economic de sancțiuni internaționale draconice, Moscova și Teheranul colaborează intens pe plan militar, într-un moment în care rușii au nevoie mai mult ca oricând de armament ieftin și eficient. După săptămâni în care au atacat masiv orașele ucrainene cu drone iraniene, Rusia a ajuns acum la un acord cu Iranul pentru a începe să fabrice sute de avioane fără pilot, pe teritoriul rusesc. 

 

Oficialii ruși și iranieni au finalizat acordul în timpul unei întâlniri în Iran, la începutul lunii noiembrie, iar cele două țări se mișcă rapid pentru a transfera proiecte tehnice și componente cheie, care ar putea permite începerea producției în câteva luni, susțin surse din agențiile de informații americane și occidentale, citate de publicația „The Washington Post”. 

Dacă se va realiza pe deplin, acordul ar consolida alianța dintre Rusia și Iran, în condițiile în care Teheranul a oferit deja un sprijin crucial pentru campania militară plină de rateuri a Moscovei în Ucraina, au declarat oficialii citați. 

Prin achiziționarea propriei sale linii de asamblare, Rusia și-ar putea mări considerabil stocul de sisteme de arme relativ ieftine, dar foarte distructive, care, în ultimele săptămâni, au schimbat modul de derulare a războiului din Ucraina.

Rusia a utilizat peste 400 de drone de atac de fabricație iraniană contra Ucrainei, începând din august, susțin sursele citate, multe dintre aparatele de luptă fiind folosite în lovituri asupra unor ținte de infrastructură civilă, cum ar fi centralele electrice. 

După ce a fost forțată să se retragă din teritoriul pe care îl invadase la începutul războiului, armata rusă a trecut la o strategie de atacuri aeriene necruțătoare asupra orașelor ucrainene, folosind o combinație de rachete de croazieră și drone autodetonante pline de explozibili pentru a întrerupe electricitatea și apa curentă pentru milioane de oameni.

Acordul ar putea satisface nevoia critică a Moscovei de muniții ghidate cu precizie, aflate pe terminate după nouă luni de lupte. Acordul oferă, de asemenea, beneficii economice și politice substanțiale pentru Iran, mai spun oficialii. 

În timp ce Teheranul a încercat să se prezinte ca fiind neutru în războiul din Ucraina, apariția dronelor de fabricație iraniană deasupra orașelor ucrainene a declanșat amenințări cu noi sancțiuni economice din partea Europei. Liderii iranieni ar putea crede astfel că pot evita noi sancțiuni, dacă dronele sunt asamblate fizic în Rusia, au mai precizat oficialii citați de publicația americană.

Pe repede înainte

Detaliile acordului dintre Iran și Rusia au fost finalizate în cadrul unei întâlnirii organizate la începutul lunii noiembrie, atunci când o echipă de negociatori din industria de apărare rusă a călătorit la Teheran pentru a pune la punct logistica.

O delegație condusă de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, s-a deplasat la Teheran, pe 9 noiembrie, pentru a discuta, printre altele, despre sancțiunile economice și alte „interferențe occidentale” în afacerile interne, anunța, la vremea respectivă, presa de stat din Rusia și Iran.

Unul dintre oficialii informați în legătură cu acordul secret a descris „un efort agresiv” al ambelor țări de a facilita producția de drone de concepție iraniană în interiorul Rusiei. „Se trece rapid de la luarea deciziilor la implementare. Totul se mișcă repede și are mult avânt!”, a avertizat sursa citată.

Prinși cu minciuna

Deși Casa Albă a refuzat să comenteze informațiile privind colaborarea dintre Rusia și Iran, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat pentru „The Washington Post”: „Iranul și Rusia pot să mintă lumea, dar nu pot ascunde faptele: Teheranul ajută la uciderea civililor ucraineni prin furnizarea de arme și ajută Rusia în operațiunile sale. Este un alt semn care arată cât de izolate sunt atât Iranul, cât și Rusia.”.

Întrebată în privința presupusului aranjament de partajare a tehnologiei militare cu rușii, Misiunea ONU a Iranului la New York a refuzat să comenteze acuzațiile specifice. Un purtător de cuvânt a recunoscut însă că Iranul și Rusia „au menținut o cooperare bilaterală în domeniul apărării, al științei și al cercetării, care precede începutul conflictului ucrainean”.

În timp ce și-a declarat public neutralitatea în război, Iranul „a acordat prioritate creșterii cooperării în domeniul apărării cu alte țări”, în cei doi ani de la expirarea unei rezoluții a ONU care restricționează capacitatea Teheranului de a vinde arme, a declarat Mahdi Nourian, ministrul-consilier al misiunii.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, criticase dur decizia Iranului de a furniza arme Rusiei și ceruse noi sancțiuni contra republicii islamice. „Complicitatea sa în teroarea rusă trebuie pedepsită!”, afirma el, într-un discurs televizat, rostit pe 6 noiembrie.

După ce Teheranul a negat anterior că a furnizat drone sau rachete Rusiei, un purtător de cuvânt iranian a recunoscut la începutul acestei luni că țara sa a vândut drone Moscovei, dar a făcut acest lucru înainte de invazia rusă în Ucraina, declanșată la 24 februarie.

Această afirmație a fost pusă sub semnul întrebării, în urma unor examinări independente ale dronelor doborâte, recuperate pe teritoriul ucrainean. Unele dintre acestea conțineau piese iraniene ștampilate cu o dată de fabricație din februarie 2022, punând la îndoială faptul că aeronavele ar fi putut fi asamblate și expediate în Rusia înainte de începerea războiului.

Joker în Orientul Mijlociu

Iranul are un istoric îndelungat în privința furnizării de arme grupărilor de miliție pro-Teheran și, de asemenea, și pentru faptul că a ajutat aliați-cheie să înceapă producția internă de rachete și drone de concepție iraniană. 

Printre beneficiarii din trecut se numără guvernele și milițiile șiite din Liban, Yemen și Siria, afirmă Michael Knights, specialist în probleme militare și de securitate în Orientul Mijlociu la „Washington Institute for Near East Policy”.

În mâinile milițiilor, dronele iraniene apar ca un nou și puternic joker în Orientul Mijlociu. „În acest caz, Iranul acționează ca un birou de proiectare pentru o mare putere. Proiectul economic al Iranului, precum și jumătatea de secol de achiziții secrete de tehnologie occidentală de către această țară sunt combinate cu scara industrială a unei mari puteri - Rusia. Acest lucru va avea beneficii atât pentru Rusia, cât și pentru Iran.”, spune Knights pentru „The Washington Post”. 

Rusia posedă deja o serie de vehicule aeriene neînarmate (UAV), care sunt folosite în principal pentru supraveghere și indentificarea artileriei. Moscova nu a investit însă în flote mari de drone înarmate de tipul celor pe care forțele americane le-au folosit cu regularitate în campaniile militare din Afganistan și Orientul Mijlociu. 

După ce a consumat mii dintre rachetele sale ghidate cu precizie în loviturile asupra Ucrainei, Rusia s-a orientat tot mai mult către partenerul său iranian pentru dronele de atac, pe care Knights le descrie drept „valul viitorului: ieftine, rapide și suficient de bune”.

Fabricile din Rusia au efectuat anterior modificări minore la unele dintre dronele achiziționate din Iran, pentru ca acestea să semene mai bine cu munițiile rusești. Dar până acum nu a existat nicio producție autohtonă de drone de concepție iraniană pe teritoriul rusesc, susțin sursele din serviciile de informații citate de „The Washington Post”. 

Ce vrea Teheranul

Oficialii au declarat că nu este clar ce anume vrea în schimb Teheranul de la Moscova, dincolo de bani și de avantajele care decurg dintr-o alianță consolidată. În trecut, Rusia a furnizat Iranului un satelit de supraveghere pentru a-i permite să-și spioneze vecinii, precum și componente-cheie pentru centrala nucleară Bushehr. 

Experții occidentali sunt de părere că Iranul ar putea încerca să obțină ajutor nuclear suplimentar în schimbul asistenței militare acordate Rusiei.

„Ce vor să ceară? Nu suntem siguri.”, a precizat una dintre sursele ziarului american. „Este clar că rușii oferă asistență diplomatică și economică. De asemenea, ei sunt conștienți de presiunea internațională asupra Iranului și vor să ajute la atenuarea acesteia.”, a adăugat aceeași sursă.

Restricționare imposibilă?

O întrebare cheie, spun experții în armament, este dacă Rusia poate achiziționa sau fabrica tipurile de sisteme electronice și optice care permit dronelor iraniene să efectueze cu succes lovituri de precizie pe distanțe lungi. 

Sancțiunile economice impuse Iranului și Rusiei au restricționat sever vânzarea către ambele țări a unor tehnologii sensibile, inclusiv a sistemelor electronice de ghidare.

Analiza independentă a dronelor iraniene recuperate de pe frontul din Ucraina a dezvăluit amploarea dependenței continue a Iranului de țări străine pentru componente-cheie. Un raport din octombrie, bazat pe examinarea a trei tipuri de drone construite de Iran - Mohajer-6, Shahed-131 și Shahed-136 - a identificat existența unor piese de motor și electronice construite de firme americane, germane și chineze, potrivit Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, o organizație non-profit cu sediul la Washington, care a efectuat analiza.

Deși nu este clar cum anume a obținut Iranul piesele, Teheranul are o lungă istorie de eludare a sancțiunilor internaționale, menite să-i blocheze atât sistemele de armament, cât și programul nuclear, se mai arată în raport.

 

×
Subiecte în articol: iran Rusia drone razboi