Iranul riscă să devină următoarea Coree de Nord, dacă acordul nuclear nu este modificat, a avertizat ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, enumerând argumente care permit Washingtonului să pună la îndoială acest text major, relatează AFP.
Donald Trump trebuie să decidă până la jumătatea lunii octombrie, dacă va „certifica” sau nu în fața Congresului faptul că Teheranul respectă termenii Acordului de neproliferare din 2015 dintre cele două țări și alte cinci mari puteri -Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania. Trump trebuie să repete acest demers la fiecare 90 de zile și, deși a promis înainte de alegerea sa în funcția supremă în stat să „rupă” acordul nuclear, el l-a validat până acum în două rânduri. Nikki Haley s-a abținut să spună ce va decide Donald Trump. „În cazul în care s-ar decide să nu-l certifice, el ar avea motive întemeiate pentru a face acest lucru”, a declarat însă ambasadoarea SUA la ONU, într-o intervenție la o dezbatere organizată de think tank-ul „American Enterprise Institute din Washington”. „Liderii iranieni vor să folosească acordul nuclear pentru a lua lumea ostatică”, a spus ambasadoarea SUA la ONU. „Dacă vom continua să spunem «ne vom ocupa de aceasta mai târziu», vom avea de a face cu următoarea Coree de Nord”, a avertizat ea. Haley a spus că trebuie văzută „imaginea de ansamblu” și nu „separat, fiecare piesă a puzzle-ului”, menționând că respectarea de către Teheran a limitelor tehnice de îmbogățire a uraniului și ale centrifugelor nu sunt suficiente pentru a certifica acordul nuclear. În acest context, Haley a prezentat, într-o trecere în revistă cronologică detaliată, toate motivele istorice pentru care Statele Unite manifestă precauție față de regimul iranian.
Haley a spus că acordul este imperfect, întrucât nu poate opri programul nuclear iranian și nu prevede inspecții internaționale la siturile militare.