x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul va avea negocieri cu marile puteri la 1 octombrie

Iranul va avea negocieri cu marile puteri la 1 octombrie

14 Sep 2009   •   00:00

Iranul şi marile puteri se vor întâlni la 1 octombrie pentru a negocia pachetul de propuneri al Teheranul în privinţa dosarului nuclear. Ţările occidentale acuză Iranul că încearcă să obţină bomba nucleară, acuzaţii dezminţite în mod repetat de Teheran. Iranul refuză suspendarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului, în pofida celor cinci rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, dintre care trei au fost însoţite de sancţiuni.



"Javier Solana, şeful diplomaţiei UE, şi Saïd Jalili, secretarul Consiliului Suprem pentru securitatea naţională, au decis, în urma unei convorbiri telefonice care a avut loc luni dimineaţă, că reprezentanţii Iranului şi ai Grupului 5+1 se vor întâlni la 1 octombrie pentru a discuta pachetul de propuneri iranian", a anunţat agenţia Isna.

"Republica islamică Iran este gata să participe la negocieri serioase în octombrie (...), pentru a deschide calea cooperării şi înţelegerii", a declarat Saïd Jalili, în convorbirea telefonică avută cu şeful diplomaţiei europene, a anunţat site-ul internet al televiziune de stat iraniene.

Întâlnirea a fost confirmată şi de serviciul de presă al şefului diplomaţiei UE, Javier Solana. "În această dimineaţă, am ajuns la un acord cu iranienii pentru desfăşurarea unei reuniuni la 1 octombrie", a declarat pentru AFP Cristina Gallach, purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei UE.

Luni, purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de Externe, Hassan Ghashghavi, a reafirmat că Iranul va refuza să discute despre "drepturile sale incontestabile", subliniind că propunerile Teheranului vizează calmarea "îngrijorărilor".  

Iranul a transmis miercuri "un pachet de propuneri" Grupului 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) pentru începerea negocierilor în dosarul nuclear al Teheranului.

×
Subiecte în articol: externe