Iranul a anunţat miercuri că începând de duminică îşi va pune în aplicare ameninţarea de îmbogăţire a uraniului la un nivel superior limitei fixate prin acordul internaţional privind programul său nuclear, transmite AFP.
Decizia este legată de faptul că celelalte părţi semnatare ale acordului nu respectă integralitatea angajamentelor asumate faţă de Iran, a indicat preşedintele Hassan Rouhani.
'Pe 7 iulie, gradul nostru de îmbogăţire a uraniului nu va mai fi de 3,67%', limita fixată prin acordul încheiat la Viena în iulie 2015', a declarat Rouhani, într-o şedinţă de guvern.
'Vom lăsa la o parte acest angajament. Atât timp cât vom dori, atât timp cât e necesar, atât timp cât necesităţile noastre o impun, vom aduce acest grad peste 3,67', a spus preşedintele, conform transmisiei televiziunii de stat.
Rouhani a mai avertizat că, începând de pe 7 iulie, Iranul şi-ar putea relua proiectul iniţial al reactorului de apă grea de la Arak, 'îngheţat' în baza acordului.
La un an după retragerea SUA din acordul de la Viena, Teheranul a anunţat pe 8 mai că a decis să nu mai respecte două limite la care consimţise: un plafon de 300 kg pentru rezervele de uraniu îmbogăţit (UF6) şi unul de 130 tone pentru rezervele de apă grea.
În aceeaşi zi, Teheranul a dat un ultimatum de 60 de zile statelor încă părţi ale acordului pentru a-l ajuta să evite sancţiunile americane.
'Dacă vreţi să exprimaţi regrete, este prea târziu, şi dacă trebuie să publicaţi un comunicaţi, faceţi-o acum', a mai spus Rouhani, adresându-se statelor încă părţi ale acordului (Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi China).
'Vom respecta (acordul de la Viena) atât timp cât celelalte părţi îl vor respecta. Vom aplica 100% (acordul) în ziua în care celelalte părţi vor acţiona la 100%', a mai spus preşedintele iranian.