x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irene a ucis 40 de persoane şi a provocat pagube de miliarde de dolari. Statul Vermont, grav afectat de inundaţii

Irene a ucis 40 de persoane şi a provocat pagube de miliarde de dolari. Statul Vermont, grav afectat de inundaţii

30 Aug 2011   •   06:11
Irene a ucis 40 de persoane şi a provocat pagube de miliarde de dolari. Statul Vermont, grav afectat de inundaţii

Dupa ce a facut zeci de morti si a provocat numeroase inundatii care au afectat in mod special Vermontul, furtuna Irene a parasit ieri teritoriul SUA indreptandu-se catre Canada.

Potrivit unor surse oficiale si mass-mediei locale, 40 de persoane si-au pierdut viata in 11 state din SUA, dintre care sase in New York, sase in New Jersey si sase in Carolina de Sud.

In Vermont, mic stat montan cu 600.000 de locuitori, poduri au fost luate de ape, sute de drumuri sunt blocate, facand imposibil accesul in mai multe localitati, potrivit AFP.

"Nu am mai vazut astfel de inundatii in Vermont de peste 75 de ani. Oamenii sunt foarte afectati", a declarat guvernatorul statului, Peter Shumlin.

Pe intreaga coasta de est a SUA, cinci milioane de persoane erau luni in continuare private de electricitate, potrivit responsabilului federal al serviciilor de urgenta /FEMA/, Craig Fugace.

"Vom avea nevoie de timp pentru a ne reveni dupa un uragan de asemenea amploare", a declarat presedintele american Barack Obama. "Resimtim inca efectele uraganului in numeroase zone din tara, in special in New England si Vermont, unde au avut loc inundatii de mari proportii", a adaugat Obama.

Irene a lovit sambata estul Statelor Unite in Carolina de Nord. Ea s-a deplasat apoi de-a lungul coastelor, lovind din nou uscatul in apropiere de Atlantic City, in New Jersey.

New York-ul a fost crutat, fiind afectat doar de inundatii limitate si copaci doborati. Intr-o actiune fara precedent, primarul Michael Bloomberg nu a ezitat sa opreasca transportul public si a dispus evacuarea a 370.000 de persoane care locuiau in zone ce putea fi afectate de inundatii. New York-ul parea in weekend un oras fantoma.

In Pennsylvania, unde cinci persoane si-au pierdut viata, electricitatea a revenit treptat luni. Cu toate acestea, mii de persoane au in continuare nevoie de hrana si de adapost, a afirmat Charley Shimanski, un responsabil al Crucii Rosii insarcinat cu situatii de urgenta.

Pagubele provocate de uraganul Irene in SUA ar putea sa se ridice la un total cuprins intre 5 si 7 miliarde de dolari, a estimat luni compania americana Eqecat, specializata in analiza si modelarea impactului catastrofelor naturale.

Ministrii americani ai securitatii interne, Janet Napolitano, si cel al agriculturii, Tom Vilsack, urmeaza sa se deplaseze marti in zonele afectate de uraganul Irene pentru a evalua amploarea pagubelor, a facut cunoscut luni administratia americana.

×