x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irlanda de Nord - Cazul unor romani a inspirat o lege

Irlanda de Nord - Cazul unor romani a inspirat o lege

de Ana Ilie    |    25 Oct 2006   •   00:00

Decesul in conditii suspecte, in anul 2000, a unui bebelus adoptat din Romania de catre un cuplu de irlandezi sta la baza unui proiect privind noi masuri de abordare a cazurilor de moarte subita a copiilor. Potrivit publicatiei Belfast Telegraph, protocolul "Regional Child Death", dat publicitatii de catre Departamentul de Sanatate, recomanda colaborarea intre agentii, in cazul copiilor sub 18 ani care mor subit, fara o cauza clara.

PRECEDENT. Noile masuri au fost elaborate la sase ani dupa ce moartea unui bebelus roman adoptat de catre Geoffrey si Gwen Biggs a cutremurat societatea din Irlanda de Nord, atragand atentia asupra cazurilor in care copiii mor fara o explicatie plauzibila. David si Samuel, doi gemeni de origine romana, au fost adusi in Irlanda de Nord cand aveau 11 luni, in iulie 2000, si au fost crescuti de parintii lor adoptivi, familia Briggs. Dupa trei luni, David a murit. El avea fracturi multiple si a fost inmormantat inainte de se gasi o explicatie pentru ranile sale. La 13 zile dupa moartea lui David, in octombrie 2000, fratele sau geaman, Samuel, a fost internat in spital, avand craniul fracturat. Abia in cazul lui Samuel a fost gasit vinovat tatal adoptiv, autoritatile stabilind doar dupa patru ani ca gemenii fusesera abuzati.

Pentru a evita ca pe viitor vinovatii de moartea unui copil sa scape nepedepsiti, ministrul Sanatatii, Paul Goggins, a recomandat ca "agentiile in cauza sa echilibreze investigatiile politiste si cerintele medicale si sa ofere ajutor familiilor indurerate".

×
Subiecte în articol: externe