x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Işi anulează sau nu Obama vizita în Rusia, programată pentru septembrie?

Işi anulează sau nu Obama vizita în Rusia, programată pentru septembrie?

de Marina Constantinoiu    |    01 Aug 2013   •   17:10
Işi anulează sau nu Obama vizita în Rusia, programată pentru septembrie?
Sursa foto: EPA/Intact Images

Publicaţii ruseşti şi occidentale notează, citând surse de informaţie avizate, că vizita liderului american Barack Obama la Moscova şi întrevederea sa cu omologul rus Vladimir Putin, planificate pentru septembrie, ar putea fi anulate.

“Oare, într-adevăr, Obama s-a supărat atât de tare pe Rusia şi pe Putin sau este vorba de nişte manevre cu toate efectele caracteristice, menite să asigure flexibilitatea Kremlinului în timpul summitului de la Sankt Petersburg?”, se întreba, miercuri, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de agerpres.ro. Ziarul rus enumeră unele episoade recente, în care Rusia “a călcat pe bătătură interesele şi demnitatea Americii”. Dacă este vorba de Siria, atunci SUA ar trebui să fie recunoscătoare Kremlinului pentru faptul că le-a ţinut de mâini şi nu i-a permis Washingtonului să facă şi mai multe greşeli ireparabile în tot Orientul Mijlociu, subliniază, la rândul său, Nezavisimaia Gazeta.

În ceea ce priveşte propunerile lui Obama privind continuarea unei reduceri radicale a armamentului nuclear - în condiţiile dezvoltării de arme strategice non-nucleare de înaltă precizie, a sistemului antirachetă şi concepţiei de “Atac global surprinzător” - constituie o evidentă publicitate pentru uz intern, precum şi dorinţa de a sublinia refuzul Moscovei spre conciliere.

Cu Edward Snowden povestea este şi mai complicată. În realitate, potrivit Nezavisimaia Gazeta, SUA fac tot posibilul pentru ca acesta să nu ajungă acasă. Oare acest “element subversiv” nu este necesar Americii şi în America doar pentru ca, în condiţii de criză, să dinamiteze o nouă discuţie privind drepturile omului? Totodată, Washingtonul continuă, nu se ştie din ce motiv, să alimenteze interesul mondial faţă de acest “Mesia fugar”, lansând tot felul de rugăminţi şi cereri umilitoare către Moscova, constată ziarul rus.

Joi, fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) al SUA a primit statutul de refugiat în Rusia, putând să părăsească aeroportul internaţional Şeremetievo din Moscova, aflându-se acum într-un loc ţinut secret.

Intrebat despre posibila anulare a vizitei, un consilier prezidenţial rus a declarat că Moscova nu a primit niciun semnal din partea SUA privind o posibilă anulare a acestei vizite prevăzute pentru luna septembrie, în ciuda scandalului Snowden. “Ştim ce atmosferă s-a creat în SUA în jurul afacerii Snowden, dar nu am primit niciun semnal din partea autorităţilor americane” privind anularea deplasării, a declarat Iuri Uşakvov, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit AFP. “Acest scandal este prea insignifiant pentru a putea influenţa relaţiile bilaterale”, a adăugat acesta.

Preşedintele american ar urma să efectueze o vizită oficială în Rusia la începutul lunii septembrie, înaintea summitului G20.

Din păcate, potrivit Nezavisimaia Gazeta, Washingtonul interpretează astăzi în mod eronat procesele de globalizare şi posibilele lor rezultate chiar şi pentru el însuşi. În condiţiile unei lumi interconectate şi unitare, Washingtonul continuă cu încăpăţânare să joace “jocul cu sumă nulă”, când pierderile altora sunt profitul său, iar relaţiile cu Rusia nu sunt o excepţie, este de părere cotidianul rus.


Abordând un aspect “subiectiv” al problemei, Nezavisimaia Gazeta subliniază că între Obama şi Putin nu există “chimie”, iar acest lucru împiedică înţelegerea. Astfel, Obama nu vrea să se pomenească din nou sub influenţa unui biopol puternic, al “machismului” lui Putin cu renumitul său băut de ceai din samovar, şi în general se teme ca nu cumva să fie suspectat de reverenţe la adresa liderului rus. Tocmai de aceea, Obama preferă comunicarea de la depărtare, bombardează Moscova de la o distanţă sigură cu propuneri nerealiste şi acuzaţii suspecte. Dar nu cumva Obama va părea un om slab care s-a speriat de Putin? Mulţi îşi vor aminti şi de absenţa lui, sub un pretext oarecare, de la summitul Asia-Pacific de la Vladivostok. În mod sigur, laşitatea nu-i va fi iertată lui Obama în America. Nici lui personal, nici reputaţiei sale, nici partidului său în timpul viitoarelor alegeri, atenţionează Nezavisimaia Gazeta.


×
Subiecte în articol: barack obama vizita rusia