x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ISIS ameninţă Turcia şi Bulgaria, dar şi întreaga Europă, cu un “lot” de 500.000 de emigranţi din Libia

ISIS ameninţă Turcia şi Bulgaria, dar şi întreaga Europă, cu un “lot” de 500.000 de emigranţi din Libia

de Marina Constantinoiu    |    19 Feb 2015   •   17:56
ISIS ameninţă Turcia şi Bulgaria, dar şi întreaga Europă, cu un “lot” de 500.000 de emigranţi din Libia

Noua armă a teroriştilor din Statul Islamic (ISIS): cinica utilizare a ameninţării cu un “haos în Mediterana”, pentru a împiedica Europa să intervină în Libia. “Dacă vă angajaţi armat în Libia, vă vom trimite 500.000 de emigranţi”: acesta este, pe scurt, mesajul jihadiştilor din aripa libiană a ISIS adresat Guvernului italian, scrie Le Figaro.

Potrivit transcrierii unor interceptări telefonice pe care le-a dat publicităţii cotidianul Il Messagero, ISIS ar intenţiona să recurgă la emigranţi, ca armă psihologică contra Europei, şi în special a Italiei, dacă aceasta intervine în Libia. În conversaţiile interceptate de poliţia italiană, jihadiştii ameninţă că vor trimite mii de ambarcaţiuni pline cu emigranţi către coastele italiene.

Agitaţie în Italia
Ministrul italian de Externe, Angelino Alfano, a afirmat luni că Libia trebuie să fie “prioritatea absolută” pentru comunitatea internaţională şi că nu mai trebuie pierdut niciun minut. “Dacă miliţiile Califatului avansează mai rapid decât deciziile comunităţii internaţionale, există riscul unui exod fără precedent”, a spus el. Mai prudent, premierul Matteo Renzi a declarat că “nu este momentul pentru intervenţia militară”, iar ministrul Apărării a afirmat că Italia este gata să mobilizeze 5.000 de soldaţi pentru a lupta contra ISIS în Libia.

Italia este în prima linie, la 350 de kilometri doar de coastele libiene. De altfel, în înregistrarea video difuzată de ISIS zilele trecute, cu asasinarea a 21 de copţi, unul dintre jihadişti avertiza: “Suntem la sud de Roma”. Ceea ce face ca acum dosarul libian să fie în centrul actualităţii mediatice în Italia: ţara este sub o tensiune extremă, temându-se în orice moment de un atac.

Vine rândul Turciei şi al Bulgariei?
De atacuri ar trebui să se teamă şi alte ţări, în special Turcia, unde militanţi ai ISIS plănuiesc să atace misiuni diplomatice din Ankara şi Istanbul, după cum relatează presa turcă, citând Agenţia Naţională e Informaţii (MIT). Circa 3.000 de militanţi ai grupării ultra-radicale din Siria şi Irak intenţionează să intre în Turcia pe la frontiera sa din sud, după ce nu au reuşit să preia controlul asupra oraşului kurd sirian Kobani, scrie cotidianul Hurriyet, pe baza unei note interne a MIT.

Se crede că unii militanţi, inclusiv comandanţi de rang înalt care planifică atacurile, ar fi intrat deja în Turcia şi se află în locaţii sigure, se menţionează în nota agenţiei de informaţii, fără a se preciza numărul acestora.

“Militanţi experţi în atacuri cu bombă şi sinucigaşe pregătesc atacuri asupra misiunilor din Istanbul şi Ankara ale coaliţiei care a intervenit în Siria”, se menţionează în nota MIT.

Unii militanţi cu naţionalitate siriană şi palestiniană intenţionează de asemenea să pătrundă în Bulgaria pentru a comite atacuri în ţări ale Uniunii Europene, precizează sursa citată. Poliţia turcă a refuzat să facă declaraţii în legătură cu informaţiile apărute, iar MIT nu a putut fi contactată pentru eventuale lămuriri.

×