Salah Hamouri, în vârstă de 37 de ani, a fost escortat de poliție duminică la bordul unui avion care va zbura către Franța, a explicat ministerul de Interne.
Rezident la Ierusalim, acesta a fost privat de dreptul de ședere după ce oficialii l-au acuzat că este membru al unei organizații teroriste. Hamouri neagă acuzațiile, iar grupurile de apărare a drepturilor omului au condamnat această măsură.
Totuși, ministerul de Interne a anunțat că Hamouri a „organizat, inspirat și planificat să comită atacuri teroriste" împotriva „cetățenilor și a unor israelieni bine cunoscuți". Ministrul de interne Ayelet Shaked a salutat mișcarea ca fiind un succes personal.
„Sentința pentru teroristul Saleh Hamouri a fost finalizată, iar acesta a fost deportat din Israel. Acesta a fost un proces lung și îndelungat și este o realizare extraordinară faptul că am reușit să realizez deportarea sa chiar înainte de încheierea mandatului meu, folosind instrumentele pe care le am la dispoziție pentru a avansa lupta împotriva terorismului", a spus ministrul ptrin intermediul unei declarații.
Hamouri deține cetățenia franceză prin intermediul mamei sale. El lucrează pentru Addameer, un grup palestinian de asistență juridică și de apărare a drepturilor deținuților. Addameer a fost desemnat organizație teroristă de către Ministerul israelian al Apărării în octombrie 2021, împreună cu alte cinci grupuri ale societății civile palestiniene.
Armata susține că grupurile au legătură cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), un grup militant palestinian pe care Israelul îl consideră o organizație teroristă.
Hammouri a fost arestat în martie. După patru luni de detenție, el i-a scris o scrisoare președintelui francez Emmanuel Macron în care îi cerea ajutorul. Ulterior, el a fost clasificat drept „prizonier de mare risc" și a fost transferat într-o închisoare de înaltă securitate din centrul Israelului.
La sfârșitul lunii septembrie, avocatul a început o grevă a foamei care a ținut 19 zile. Luna trecută, el a fost informat că va fi deportat, dar expulzarea a fost amânată deoarece avocații săi au contestat cazul. Curtea Supremă i-a respins recursul la începutul acestei luni.
Amnesty International a condamnat expulzarea sa și a declarat că acesta „plătește un preț ridicat pentru munca sa de avocat al palestinienilor".
„Expulzarea din teritoriile palestiniene ocupate constituie o încălcare gravă a dreptului internațional și a celei de-a patra Convenții de la Geneva și o potențială crimă de război", a precizat Amnesty International.
(sursa: Mediafax)