x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel - Cutremur politico-militar

Israel - Cutremur politico-militar

de Marina Constantinoiu    |    18 Ian 2007   •   00:00
Israel  -  Cutremur politico-militar

Razboiul din vara face victime la varf. Seful Statului Major israelian, Dan Halutz, a demisionat, a anuntat marti seara purtatorul de cuvant al Armatei.

Corespondenta de la Tel Aviv

Razboiul din vara face victime la varf. Seful Statului Major israelian, Dan Halutz, a demisionat, a anuntat marti seara purtatorul de cuvant al Armatei. Nimic nu prevestea marti seara tulburarea linistii de pe scena politica israeliana pe care avea s-o produca anuntul privind demisia sefului Statului Major, generalul Dan Halutz. Un adevarat cutremur pentru Armata si pentru clasa politica, anuntul privind demisia a fost comunicat ministrului Apararii, Amir Peretz, si premierului Ehud Olmert. Totul, la o jumatate de an de la razboiul dintre Israel si Hezbollahul siit libanez proiranian, care a durat 34 de zile.

Initial, s-a spus ca Halutz isi va anunta demisia miercuri dimineata, dar, de teama ca presa va afla de agitatia creata, Armata a decis publicarea unui comunicat oficial imediat dupa miezul noptii. Premierul Olmert s-a declarat indurerat de aceasta decizie, desi stia ca Halutz intentioneaza sa demisioneze si chiar i-a cerut sa-si reconsidere planul. Oficiali din Ministerul Apararii au declarat ca ministrul de resort Amir Peretz nu a incercat sa-l convinga pe Halutz sa ramana in post. "Halutz trebuia sa faca asta de mai multa vreme", au apreciat acestia, potrivit presei israeliene. Si asta pentru ca inca de la incheierea "in coada de peste" a operatiunilor militare israeliene din Liban, din vara, s-au ridicat din ce in ce mai multe voci critice la adresa manierei in care s-a desfasurat razboiul si mai ales a faptului ca Israelul nu a iesit incontestabil victorios din acesta. Vina a fost pusa in primul rand in carca sefului Statului Major si a ministrului Apararii, deloc experimentatul in domeniul militar Amir Peretz. De altfel, surse din interiorul partidului lui Peretz (Partidul Muncii), dar si din randul Armatei s-au declarat convinse ca, dupa aceasta mutare-surpriza pe tabla de sah, i se va cere si lui Peretz sa demisioneze.

Greu de transat. Lansat la 12 iulie 2006, dupa ce militanti ai militiilor siite libaneze proiraniene Hezbollah au atacat teritoriul israelian, urmand capturarea a doi militari israelieni, conflictul din Liban, care a durat 34 de zile, nu si-a atins obiectivele principale pe care Israelul si le propusese. Cei doi militari nu au fost eliberati, ba, mai mult, in ultimul timp sunt din ce in ce mai multe zvonuri privind posibilitatea ca acestia sa nici nu fie in viata. Nici al doilea obiectiv, neutralizarea miscarii Hezbollah, nu a fost atins. Dupa incheierea luptelor, multi dintre rezervisti s-au plans de lipsa unor ordine clare si de proasta echipare din timpul razboiului, iar generalii in rezerva i-au reprosat lui Halutz, care are in spate o cariera in aviatia militara, ca a privilegiat atacurile aeriene in detrimentul operatiunilor la sol.
Erori
Potrivit postului de radio israelian Galei Tzahal, in scrisoarea de demisie generalul Halutz isi asuma responsabilitatea pentru erorile comise. El a luat decizia de a demisiona dupa ce mai multe comisii de ancheta in cadrul comandamentului Armatei au pus in discutie modul in care a fost gestionat conflictul din Liban. Ramane de vazut cine ar putea veni in locul lui Halutz, la bursa zvonurilor vehiculandu-se numele generalului Moshe Kaplinski si al generalului Gaby Ashkenazy.

×
Subiecte în articol: externe halutz