x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul participă la noile negocieri pentru armistițiul din Gaza, deși a respins oferta Hamas

Israelul participă la noile negocieri pentru armistițiul din Gaza, deși a respins oferta Hamas

de Redacția Jurnalul    |    16 Mar 2024   •   00:20
Israelul participă la noile negocieri pentru armistițiul din Gaza, deși a respins oferta Hamas
Sursa foto: Hepta

Israelul a declarat vineri că va trimite o delegație în Qatar pentru noi discuții privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor din Gaza, menținând slabe speranțe pentru un armistițiu, în ciuda respingerii unei contraoferte mult așteptate din partea Hamas, potrivit Reuters.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a declarat, de asemenea, că a aprobat un plan pentru un atac asupra Rafah, orașul de la marginea sudică a Fâșiei Gaza, unde se adăpostesc mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului, deși nu a oferit niciun termen pentru un astfel de atac.

Negociatorii nu au reușit în această săptămână să ajungă la un acord de încetare a focului pentru războiul din Gaza la timp pentru luna sfântă musulmană Ramadan. Dar Washingtonul și mediatorii arabi sunt încă hotărâți să ajungă la un acord care să împiedice un atac israelian asupra Rafah și să permită intrarea ajutorului umanitar pentru a evita foametea în masă.

Prima navă care aduce ajutoare alimentare pe mare a sosit vineri dimineață în largul coastei Gaza, unde o agenție umanitară a declarat că va construi un debarcader temporar pentru a le descărca.

Între timp, Israelul a subliniat că, în absența unui acord de încetare a focului, continuă planurile de război.

„Premierul Netanyahu a aprobat planurile de acțiune în Rafah. IDF (Forțele de Apărare Israeliene) se pregătesc din punct de vedere operațional și pentru evacuarea populației”, a declarat biroul lui Netanyahu.

„În ceea ce privește ostaticii - cererile Hamas sunt în continuare nerealiste. O delegație israeliană va pleca la Doha după ce cabinetul de securitate va discuta poziția Israelului”.

Chiar și cel mai apropiat aliat al Israelului, Washingtonul, a rugat Israelul să nu atace Rafah, argumentând că acest lucru ar provoca o catastrofă umanitară. Israelul spune că va evacua mai întâi rezidenții.

Subliniind neliniștea crescândă de la Washington, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat reporterilor din Austria că Statele Unite trebuie să vadă un plan clar și implementabil pentru Rafah, inclusiv pentru a scoate civilii din calea pericolului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel negocieri hamas