x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Varianta israeliană a scandalului „Legile justiției”

Varianta israeliană a scandalului „Legile justiției”

28 Mar 2023   •   06:20
Varianta israeliană a scandalului „Legile justiției”

Premierul israelian este între ciocan și nicovală: zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de reforma din Justiție, în timp ce partenerii de extremă dreapta care îi asigură majoritatea în parlament îi cer „să nu se predea în fața anarhiei”.

 

 Revărsarea de furie a cuprins toate păturile societății, inclusiv puternica armată israeliană - militari de elită declarând presei că nu sunt „pregătiți să servească un regim dictatorial”, care ar putea fi instalat cu ajutorul noilor legi.

Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă, duminică seară, împotriva manifestanților adunați în apropierea locuinței premierului, din Ierusalim. Mulțimea își arăta revolta față de demiterea ministrului Apărării, Yoav Gallant, care se pronunțase împotriva schimbărilor legislative.

Chemarea la grevă generală a produs ieri primele efecte. Aeroportul Ben Gurion a anulat toate zborurile de plecare, iar activitatea a fost oprită în principalele porturi ale țării, Haifa și Ashdod. Chemarea la grevă a fost trimisă de sindicate ambasadelor Israelului din întreaga lume. Pe pagina ambasadei Israelului din Nepal apărea ieri anunțul: „Ministerul Afacerilor Externe din Israel este în grevă. Nu oferim nicio asistență consulară”.

 

Acuzații de „noaptea, ca hoții”

 

Oponenții reformei spun că schimbările din legislație vor submina grav democrația și sistemul judiciar. Populația este cu atât mai îngrijorată cu cât acesta este cel mai de dreapta guvern pe care l-a avut vreodată Israelul. 

 

Printre schimbările dorite de coaliția aflată la putere se numără creșterea influenței guvernului în procesul de numire a judecătorilor, inclusiv a celor de la Curtea Supremă, prin sporirea reprezentării executivului în comisiile care fac aceste numiri. O altă schimbare va permite membrilor guvernului să nu mai aplice indicațiile consilierilor juridici, din subordinea procurorului general, care acum sunt obligatorii. În ceea ce privește Parlamentul, prin votul unei majorități simple acesta ar putea anula deciziile ale Curții Supreme de revizuire sau anulare a unor legi.

 

Critici spun, de asemenea, că  modificările legislative l-ar ajuta pe Benjamin Netanyahu să scape de procesele de corupție în care este judecat - lucru, evident, negat de premier. Acesta spune că schimbările vor împiedica instanțele să-și „depășească puterile” 


 

„Toți ochii sunt pe tine”

 

Într-un mesaj pe Twitter, premierul Netanyahu le-a cerut ieri protestatarilor să „se comporte responsabil” și „să se abțină de la violență”. În cursul dimineții, șeful guvernului trebuia să facă un anunț în legătură cu planurile sale în privința reformei, însă evenimentul a fost anulat.

 

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a scris pe Twitter: „Fac apel la premier, membrii guvernului și ai coaliției: întreaga națiune este cuprinsă de îngrijorare. Securitatea, economia, societatea sunt toate amenințate. Toți ochii populației sunt pe tine; ochii tuturor evreilor sunt pe tine; ochii întregii lumi sunt pe tine. De dragul unității poporului israelian, de dragul responsabilității, fac apel să opriți imediat procesul legislativ. Nu este momentul pentru politică, este momentul pentru responsabilitate în conducere”.

 

Administrația americană a transmis „îngrijorarea sa profundă” și i-a îndemnat pe liderii israelieni să „găsească un compromis cât mai curând posibil”.    

×
Subiecte în articol: Israel legile justitiei