x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel - Sef la Politie, originar din Romania

Israel - Sef la Politie, originar din Romania

de Marina Constantinoiu    |    20 Feb 2007   •   00:00

Ministrul israelian de Interne, Avi Dichter, trebuie sa numeasca un nou comandat al Politiei. Pentru postul ramas vacant in urma demisiei de duminica a lui Moshe Karadi, el s-a gandit sa-l propuna pe Yaakov Ganot, un originar din Romania. Sigur ca nu acest detaliu de biografie a atarnat in balanta, la propunerea lui Ganot, ci faptul ca acesta are o indelungata experienta in domeniu. El este actualul sef al serviciilor penitenciare ale Israelului si, potrivit cotidianului Haaretz, este vazut de colegii sai drept un "buldozer", un talentat om al operatiunilor.

SCANDAL. Moshe Karandi, seful demisionar al Politiei, este acuzat ca a avansat un comisar suspectat ca ar fi avut legaturi cu mafia. O comisie de ancheta, prezidata de un judecator, recomandase, anterior, destituirea lui Karadi si a sefului Politiei din Ierusalim, Ilan Franco, in legatura cu acest caz. Ca sa evite extinderea scandalului, Karadi a demisionat duminica.

CARACTERIZARE. Chiar daca lui Yaakov Ganot i se recunosc meritele profesionale, el este criticat de catre unii cunoscuti, care considera ca nu are abilitati in ceea ce priveste relatia cu oamenii. In plus, marele lui dezavantaj este al varstei: a implinit 60 de ani, fiind cu 15 ani mai batran decat comisarul demisionar Karadi. Mai mult, nici Ganot nu a scăpat, la un moment dat in cariera sa, de acuzaţii de corupţie. FAMILIST. Yaakov Ganot, care este licenţiat in istoria Israelului, este căsătorit şi are doi copii. A emigrat in Israel din Romania la varsta de 17 ani, iar un an mai tarziu a intrat in randurile poliţiei de frontieră, unde a servit pană in 1980. In timpul serviciului militar, şi-a completat studiile ca ofiţer. A fost rănit la un moment dat, in cursul unei misiuni de evacuare a soldaţilor răniţi pe un camp de luptă din Liban.

CARIERA. In 1980, Ganot s-a alăturat poliţiei israeliene, unde a servit ca ofiţer in divizia de informaţii din Nord. A obţinut gradul de general de brigadă şi a ajuns comandant al regiunii Galileea. Ulterior, a fost numit comandant-adjunct al Districtului de Nord.

In 1993 Ganot a fost promovat la rangul de general-maior şi de comandant al Districtului de Nord. Mandatul său a luat sfarşit după ce o anchetă a Departamentului pentru investigaţii al poliţiei a stabilit că există suficiente probe pentru a fi pus sub acuzare pentru luare de mită, fraudă, abuz de incredere şi abuz de funcţie. Totuşi, Curtea districtuală din Nazareth l-a achitat de toate acuzaţiile, iar Curtea Supremă a validat acest verdict, criticandu-l insă aspru. In 1997, Ganot a devenit primul reprezentant al poliţiei in unitatea naţională antiteroristă şi a fost numit preşedinte al comisiei care investighează crima organizată.

După intifada din octombrie 2000, Ganot a devenit comandant al poliţiei de frontieră, iar doi ani mai tarziu a venit la conducerea nou infiinţatei Administraţii pentru Imigraţie, unde a avut de-a face cu numeroase cazuri de muncitori ilegali din Romania, descoperiti la munca de autoritatile israeliene.

DE-AI NOSTRI. Ganot nu este primul israelian de origine romana care este propus pentru sau obtine o demnitate in statul Israel. Aliaua romana (israelienii originari din Romania) a avut si pana acum nume care au facut cinste Israelului si ar putea avea sansa de a fi reprezentata inclusiv la Presedintia tarii, in cazul in care presedintele actual, Moshe Katsav este nevoit sa demisioneze. Candidata pentru postul de sef al statului este Colette Avital, o originara din Romania, deputata cu state vechi in Parlamentul israelian, membra a Partidului Muncii si fost diplomat, in cadrul Ministerului de Externe de la Ierusalim. Daca va fi aleasa presedinte al statului, Colette Avital va deveni prima femeie care obtine aceasta demnitate si, totodata, primul originar din tara noastra care ajunge in fruntea Israelului.
×
Subiecte în articol: externe romania ganot