x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel si Siria - Doi ani de tratative secrete de pace

Israel si Siria - Doi ani de tratative secrete de pace

17 Ian 2007   •   00:00
Israel si Siria - Doi ani de tratative secrete de pace

Israelul si Siria se pregatesc sa cada la pace in urma unor serii de negocieri purtate in perioada septembrie 2004 - iulie 2006, relateaza cotidianul Haaretz, citat de AFP.

Potrivit sursei citate, acordul dintre cele doua parti prevedea retragerea progresiva a trupelor israeliene din inaltimile Golan pana in zona unde se aflau inainte de 4 iunie 1967, cand a inceput razboiul. Ar ramane de stabilit termenul in care retragerea va fi completa, in conditiile in care Israelul cere o "tranzitie" de 15 ani, iar Siria doreste ca operatiunea sa se incheie in cinci ani.

PARC DE FRONTIERA. Haaretz mai relateaza ca cele doua state s-au pus de acord asupra infiintarii unui parc natural in zona Golan, care sa fie accesibil atat sirienilor, cat si israelienilor. Controlul asupra utilizarii apei din Iordan i-ar ramane Israelului, iar frontiera dintre state se va "invecina" cu o zona demilitarizata de un kilometru in partea isareliana si de patru kilometri in cea siriana. De partea sa, Damascul s-ar angaja sa nu mai sprijine gruparile Hezbollah si Hamas si sa se distanteze de Iran.

Negocierile ar fi inceput in timpul mandatului de premier al lui Ariel Sharon, continuand sub conducerea lui Ehud Olmert. Israelul a dezmintit informatiile publicate de Haaretz.

×
Subiecte în articol: externe