Armata israeliană a început să pompeze apă de mare în vastul complex de tuneluri al insurgenților Hamas din Gaza. Această operațiune face parte din eforturile intense ale statului evreu de a distruge infrastructura subterană aflată la baza acțiunilor grupării teroriste, au declarat oficialități americane care dispun de informații despre acțiunile armatei israeliene, citate de publicația „The Wall Street Journal” (WSJ).
Aflată în stadiu incipient, măsura de inundare a tunelurilor, cu apă din Marea Mediterană, face parte dintr-o serie de tehnici utilizate de Israel pentru a încerca să curețe tunelurile de teroriști și, în același timp, să le distrugă. Un purtător de cuvânt al ministrului israelian al Apărării a refuzat să comenteze informația WSJ, spunând că operațiunile în privința tunelurilor sunt strict secrete.
Oficialii israelieni afirmă doar că sistemul subteran al Hamas a fost și este esențial pentru operațiunile teroriștilor pe câmpul de luptă. Sistemul de tuneluri, spun ei, este folosit de Hamas pentru a-și deplasa insurgenții și pentru a depozita rachetele și munițiile grupului.
De asemenea, adaugă autoritățile de la Ierusalim, rețeaua subterană permite liderilor radicali să își comande și să își controleze forțele. Israelul mai crede că unii ostatici sunt ținuți în interiorul tunelurilor.
Familiile ostaticilor, furioase pe Netanyahu
În înregistrări ale unor convorbiri dintre prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, ostaticii eliberați și familiile celor aflați încă în captivitate, apărute în spațiul public săptămâna trecută, israelienii îi transmit premierului pe un ton ridicat că se tem de faptul că inundarea tunelurilor îi va ucide pe cei dragi.
În timpul unei conferințe de presă care a avut loc marți la Casa Albă, cu participarea șefului administrației de la Washington și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, un reporter l-a întrebat pe Joe Biden despre inundarea tunelurilor de către Israel. Președintele nu s-a referit direct la abordarea israeliană, ci, mai degrabă, la modul în care această operațiune i-ar putea afecta pe cei peste 100 de ostatici deținuți încă de Hamas.
Biden a spus că s-au făcut afirmații potrivit cărora „nu există ostatici în niciunul dintre aceste tuneluri... dar nu știu asta cu certitudine”. Președintele nu a oferit apoi detalii suplimentare în legătură cu acest subiect.
Tactici de luptă
Analiștii militari au apreciat că Israelul nu a distrus cea mai mare parte a rețelei de tuneluri. Mai mult, apreciază ei, va fi nevoie de o varietate de tehnici pentru a distruge sau pentru a avaria sistemul subteran.
Pe lângă apa de mare, armata israeliană a încercat să atace rețeaua cu lovituri aeriene și explozibili lichizi, precum și prin trimiterea de roboți, câini și drone.
Comandanții militari au afirmat că își intensifică operațiunile subterane în nordul Fâșiei Gaza și sub orașul Khan Younis, din sud, unul dintre ultimele bastioane ale Hamas.
Labirintul subteran rămâne, de altfel, una dintre principalele provocări ale Israelului pentru a-și atinge obiectivul de a distruge capacitățile militare ale Hamas, atât în zonele pe care le controlează la suprafață, cât și în cele unde nu a acționat până acum.
Spre exemplu, tunelurile de sub orașul Rafah, din sudul țării, în apropiere de granița egipteană, spun analiștii, sunt folosite de Hamas pentru a introduce în Gaza majoritatea armelor sale.
Armata israeliană a fost reticentă atunci când a fost vorba să trimită soldați în subteran, unde aceștia și-ar pierde avantajul tactic al puterii de foc și s-ar confrunta cu o serie de capcane.