x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul bombardează Siria

Israelul bombardează Siria

de Şerban Mihăilă    |    12 Feb 2018   •   15:03
Israelul bombardează Siria
Sursa foto: Tech. Sgt. Michael R. Holzworth

În cel mai puternic atac lansat de statul evreu pe teritoriul Siriei de la războiul din Liban, din 1982, aviația israeliană a bombardat ținte siriene și iraniene. Șase soldați sirieni și paramilitari din trupele aliate Damascului au fost uciși, iar un avion israelian a fost doborât.

 

Conflictul a început sâmbătă, când, potrivit oficialităților de la Ierusalim, o dronă pilotată de la distanță de experți militari iranieni aflați în Siria a pătruns în spațiul aerian al statului evreu, unde a fost doborâtă de un elicopter israelian. Drept represalii, forțele aeriene israeliene au atacat baza „iraniană” din Siria, de unde a decolat drona. Unul dintre avioanele F-16 care au participat la ofensivă a fost lovit de o rachetă de proveniență rusă, trasă de apărarea antiaeriană siriană, și s-a prăbușit în nordul Israelului, în timp ce piloții s-au salvat prin catapultare. A urmat o nouă rundă israeliană de represalii, fiind atacate „12 ținte militare siriene și iraniene” din Siria, au precizat autoritățile de la Ierusalim. „Am aplicat o lovitură dură forțelor iraniene și siriene”, a declarat, ieri, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a avertizat că, în cazul unor provocări similare, va acționa la fel. Netanyahu a avut convorbiri telefonice cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cu șeful diplomației americane, Rex Tillerson, cărora le-a transmis că „statul evreu are dreptul de a se apăra”. Trupele iraniene luptă în Siria alături de forțele regimului condus de Bashar al-Assad încă din 2011. Potrivit israelienilor, Teheranul a trimis în Siria mii de soldați și experți militari, precum și mii de tone de muniție.  

Iranul e acuzat că vrea să-și crească influența în zonă și să-și creeze un culoar logistic de aprovizionare până la mișcarea anti-israeliană Hezbollah, din Liban.

×
Subiecte în articol: siria