x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul recunoaște războiul său din Siria

Israelul recunoaște războiul său din Siria

de Şerban Mihăilă    |    16 Ian 2019   •   14:19
Israelul recunoaște războiul său din Siria

Ani de zile, statul evreu a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi jucat un rol esențial în finanțarea și înarmarea insurgenței contra președintelui Bashar al-Assad în Siria, iar liderii de la Ierusalim au refuzat să facă vreun comentariu atunci când au fost confruntați cu dovezi concludente în privința armamentului israelian ajuns în mâinile unor grupări rebele, conectate cu rețeaua teroristă Al-Qaeda. Pentru prima oară, un lider israelian confirmă acum ajutorul militar acordat insurgenților sirieni de către Israel.  

Aflat la sfârșit de mandat, șeful Statului Major al armatei israeliene, Gadi Eisenkot, a devenit prima oficialitate israeliană care recunoaște că statul evreu le-a furnizat arme rebelilor sirieni, purtând, în același timp, un „război invizibil în Siria”, care a constat în „mii de atacuri”. Într-un interviu acordat publicației britanice „Sunday Times”, Eisenkot mărturisește că armata israeliană nu le-a oferit combatanților care luptă pentru înlăturarea lui Bashar al-Assad doar „ajutoare umanitare”, așa cum declara conducerea de la Ierusalim până acum. Cu toate acestea, el susține că Israelul a oferit insurgenților „armament ușor”, pentru „autoapărare”, în pofida relatărilor și dovezilor care, în ultimii ani, au dezvăluit un amplu program israelien pentru înarmarea și finanțarea regulată a numeroase grupări rebele, inclusiv a celor afiliate la rețeaua teroristă Al-Qaeda din Siria, notează site-ul „ZeroHedge”. Ani de zile, guvernul de la Damasc a acuzat Israelul că, în parteneriat cu state occidentale și țări din Golf, precum SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Qatar și Turcia, au finanțat și înarmat insurgența declanșată de Al-Qaeda și organizația Stat Islamic, într-un plan secret menit să ducă la înlăturarea regimului condus de al-Assad și a aliaților săi din Siria, Iranul și gruparea Hezbollah. În același interviu, Eisenkot a mai recunoscut că „am acționat într-o zonă controlată de ruși, atacând câteodată ținte aflate la un kilometru sau doi de pozițiile rușilor”. De altfel, șeful armatei israeliene a admis că, în total, statul evreu a lansat „mii de atacuri” pe teritoriul sirian. „Am declanșat mii de atacuri (în ultimii ani), fără asumarea responsabilității și fără atribuirea de merite”, a spus el. Mai mult, a adăugat Eisenkot, Israelul a lansat 2.000 de bombe asupra unor obiective iraniene din Siria, doar în 2018. Ținând cont de faptul că liderii israelieni au vorbit până acum de „sute” de atacuri, mărturisirea neașteptată a lui Eisenkot confirmă starea de facto a războiului deschis dintre Israel și Siria, izbucnit încă din 2013, atunci când Ierusalimul a anunțat începerea raidurilor aeriene asupra teritoriului sirian.

„Mărturisire” la comandă?

Declarațiile surprinzătoare oferite de Eisenkot au loc într-un moment în care Casa Albă a anunțat continuarea operațiunilor de pregătire a retragerii americane din Siria, decizie care a alarmat conducerea israeliană, îngrijorată de întărirea pozițiilor iraniene în apropierea granițelor statului evreu. Cuvintele lui Eisenkot par astfel un avertisment adresat Teheranului, prin care Israelul anunță intensificarea atacurilor contra obiectivelor iraniene din Siria.

 

Le dau iranienilor un sfat: plecați repede din Siria, deoarece noi vom continua energic aceeași politică de atac, fără teamă și fără încetare”.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului

×
Subiecte în articol: siria