Dobândirea de către Istanbul a titlului de capitală culturală europeană în 2010 este o ocazie pentru Turcia de a-şi reafirma rădăcinile europene, a relatat AFP.
Metropola de pe malurile Bosforului a fost desemnată de către UE, în 2006, capitală culturală europeană pentru 2010, alături de Pecs (Ungaria) şi Essen (Germania), Istanbulul fiind primul oraş din Turcia cu acest statut. La cele 170 de evenimente pregătite pentru acest an şi al căror semnal de începere va fi dat sâmbătă, municipalitatea speră să atragă 10 milioane de vizitatori, comparativ cu cele 7,5 milioane de turişti care au vizitat anul trecut fosta capitală a Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin şi a Imperiului Otoman.
Cengiz Aktar, specialist în relaţii Turcia UE la Universitatea Bah∏eşehir din Istanbul, este de părere că "există evident o legătură între acest titlu (de capitală culturală europeană) şi procesul european de aderare a Turciei, măcar posibilitatea de a arăta Turcia Europei şi Europa Turciei". Ţara sa a început procesul de aderare la UE în 2005, spre nemulţumirea Franţei şi Germaniei, aminteşte AFP.
Sâmbătă, în ziua inaugurării, sunt programate numeroase concerte, manifestări stradale, focuri de artificii şi mai multe muzee vor fi deschise până la miezul nopţii. Are loc şi o recepţie în prezenţa preşedintelui turc, Abdullah Gül, şi a premierului Recep Tayyip Erdogan, eveniment cu 5.000 de invitaţi şi la care vor fi reprezentate la nivel ministerial 20 de ţări.
Oraşul fondat de împăratul roman Constantin în anul 330, cu numele de Constantinopol, în jurul Strâmtorii Bosfor, care separă Europa de Asia, se doreşte a fi o punte între culturi, iar agenţia "Istanbul-2010", care se ocupă de programul capitalei culturale, are circa 520 de proiecte, dintre care două treimi sunt dedicate punerii în valoare a patrimoniului istoric. Printre proiecte se numără deschiderea, în luna iulie, a "Muzeului inocenţei", conceput de laureatul premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk, expoziţia "De la Bizanţ la Istanbul" (septembrie-noiembrie), Festivalul european de teatru universitar (mai) sau concertul U2 (septembrie).
AFP aminteşte că miniştrii Culturii din ţările UE au iniţiat în 1985 programul Capitala Europeană a Culturii, şi până în prezent circa 40 de oraşe au deţinut acest titlu. Printre acestea, în 2007 s-a aflat şi oraşul românesc Sibiu.