x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Istanbulul, blindat pentru NATO

Istanbulul, blindat pentru NATO

12 Iun 2004   •   00:00

Mai sunt doua saptamani si jumatate pana la summit-ul NATO, care anul acesta va avea loc la Istanbul. Turcii se pregatesc de zor pentru ca reuniunea sa se desfasoare in conditii de maxima securitate.

LAVINIA TUDORAN

Liderii a 46 de state, 3.000 de delegati oficiali si 3.500 de ziaristi vor veni pe 29 iunie la Istanbul, pentru a lua parte la reuniunea anuala a Aliantei Nord-Atlantice. Masurile de securitate se anunta extrem de dure, mai ales ca Istanbulul a fost, acum cateva luni, scena unor atentate sangeroase, puse la cale si executate de militanti ai temutei retele Al-Qaeda. Pentru prima data, Romania participa in calitate de membru NATO.

"VALEA NATO". "Vrem sa fim siguri ca riscul va fi egal cu zero, vrem sa fim siguri ca nu vom da gres", au precizat recent responsabilii cu securitatea pe timpul celor doua zile ale summit-ului. Nu mai putin de 30.000 de politisti vor sta cu ochii-n patru in tot Istanbulul. Cea mai mare parte va patrula in asa-numita "vale NATO", zona de trei kilometri patrati unde se gasesc cladirea in care se va tine reuniunea si hotelurile la care vor sta participantii. "Valea" nu va fi accesibila in zilele summit-ului decat persoanelor acreditate sa participe la reuniune si celor care locuiesc sau lucreaza in zona.

CHELTUIELI MARI. Opt hoteluri sunt rezervate demnitarilor, doua dintre ele numai delegatiei SUA, care va numara 1.000 de persoane. Turcia va pune la dispozitia liderilor asteptati la summit cate un vehicul blindat, pentru transportul in deplina siguranta. Bineinteles, americanii isi vor aduce astfel de masini in plus, pentru presedintele George W. Bush, secretarul de Stat Colin Powell si consilierul pentru Securitate Nationala Condoleeza Rice.

Istanbulul va fi survolat de avioanele NATO 24 de ore din 24. Stramtoarea Bosfor va fi inchisa navelor care transporta petrol sau materiale explozibile. Cat priveste cheltuielile de pregatire a summit-ului, acestea se ridica la 20 de milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: externe