x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia recrutează lucrători migranți din Liban, Coasta de Fildeș și Etiopia

Italia recrutează lucrători migranți din Liban, Coasta de Fildeș și Etiopia

de Redacția Jurnalul    |    13 Apr 2024   •   07:40
Italia recrutează lucrători migranți din Liban, Coasta de Fildeș și Etiopia
Sursa foto: Hepta

Italia urmează să primească 300 de lucrători migranți din Liban, Coasta de Fildeș și Etiopia, care nu vor avea statut de refugiați, în cadrul unui proiect pilot condus de Comunitatea Sant'Egidio, o organizație caritabilă catolică și un grup de advocacy.

„Coridoarele de lucru”, asupra cărora Sant'Egidio a convenit vineri cu ministerul de interne, urmează promisiunilor guvernului de dreapta al prim-ministrului Giorgia Meloni de a echilibra o abordare dură a migrației ilegale cu unele deschideri pentru migranții legali, scrie Reuters.

Italia are una dintre cele mai vechi și mai rapide scăderi demografice din lume și duce lipsă de forță de muncă pentru locurile de muncă prost plătite din industria prelucrătoare, industria ospitalității și îngrijirea la domiciliu. Grupurile de antreprenori au încercat, de asemenea, să recruteze forță de muncă relativ ieftină din țările mai sărace din afara Uniunii Europene.

Personalul Sant'Egidio va ajuta la selectarea și recrutarea migranților în țările lor de origine, oferindu-le cursuri de limbă italiană și pregătire profesională pentru locurile de muncă specifice rezervate pentru ei înainte de a se muta, a declarat organizația caritabilă.

Inițiativa este o ramificație a „coridoarelor umanitare” pe care Sant'Egidio le gestionează împreună cu alte organizații caritabile creștine, în cadrul cărora peste 7.000 de refugiați au primit permisiunea de a intra legal în Italia începând din 2016. Cu toate acestea, cifrele reprezintă o fracțiune din imigrația globală.

Italia a înregistrat anul trecut aproximativ 158.000 de sosiri ilegale pe mare din Africa de Nord și peste 16.000 în anul în curs, potrivit datelor ministerului de interne.

Administrația Meloni a extins numărul de vize de muncă pentru cetățenii non-UE la 452.000 pentru perioada 2023-2025. De aceste vize beneficiază în mod obișnuit migranții fără documente care se află deja în Italia și care se folosesc de aceste cote pentru a-și legaliza situația, iar cererile online pentru acestea au fost masiv suprasolicitate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: migranti italia munca etiopia liban