Doi oficiali guvernamentali din Franţa şi Italia cer preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene să convoace o reuniune a miniştrilor Afacerilor Europene din ţările UE pentru a discuta despre problema imigraţiei clandestine, exprimând preocupări privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
"Preşedinţia belgiană a UE trebuie să convoace o reuniune de urgenţă a miniştrilor Afacerilor Europene din cele 27 state membre pentru a se discuta despre stagnarea acţiunilor de combatere a imigraţiei clandestine şi despre aplicarea deplină a normelor privind libera circulaţie în Europa", se arată într-o scrisoare comună trimisă de ministrul italian pentru Politici Comunitare, Andrea Ronchi, şi Pierre Lellouche, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene.
Potrivit site-ului agenţiei de presă Il Velino, scrisoarea a fost trimisă în urma întâlnirii care a avut loc marţi, la Paris, între Andrea Ronchi şi Pierre Lellouche.
"Scrisoarea a fost trimisă miercuri dimineaţă şi în următoarele zile vor exista contacte cu preşedinţia belgiană. Aştept un răspuns imediat", a declarat Andrea Ronchi, citat de agenţia Il Velino.
Ministrul italian pentru Politici Comunitare a subliniat că există "preocupări legate de decizia UE, aşteptată în primăvară, de includere a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen".
"Scrisoarea comună trimisă anul trecut de premierul Silvio Berlusconi şi preşedintele Nicolas Sarkozy Uniunii Europene, pe tema imigraţiei, o importantă foaie de parcurs care a rămas neaplicată", subliniaz
"În Europa există o indiferenţă blamabilă, o lipsă de conştienţă; ceea ce se întâmplă în ascuns, ascensiunea extremei-dreapta, cauzată de percepţia nesiguranţei cetăţenilor, reprezintă un pericol pentru Europa. Mi-e teamă de o Europă care se închide şi care se întoarce în urmă cu 60 de ani", a explicat oficialul italian.
Cei doi oficiali guvernamentali au discutat şi despre problema romilor, după polemicile între Paris şi Bruxelles privind măsurile de expulzare.
Noi dorim activarea în totalitate a directivei privind libera circulaţie a cetăţenilor UE, dar din partea instituţiilor lipsesc instrumentele de implementare concretă, în teritoriu, de către prefecţi, de către forţele de ordine", subliniază Andrea Ronchi. (Mediafax)