x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia şi Franţa cer reuniune de urgenţă privind aderarea României la spaţiul Schengen

Italia şi Franţa cer reuniune de urgenţă privind aderarea României la spaţiul Schengen

06 Oct 2010   •   00:00

Doi oficiali guvernamentali din Franţa şi Italia cer preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene să convoace o reuniune a miniştrilor Afacerilor Europene din ţările UE pentru a discuta despre problema imigraţiei clandestine, exprimând preocupări privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

"Preşedinţia belgiană a UE trebuie să convoace o reuniune de urgenţă a miniştrilor Afacerilor Europene din cele 27 state membre pentru a se discuta despre stagnarea acţiunilor de combatere a imigraţiei clandestine şi despre aplicarea deplină a normelor privind libera circulaţie în Europa", se arată într-o scrisoare comună trimisă de ministrul italian pentru Politici Comunitare, Andrea Ronchi, şi Pierre Lellouche, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene.

Potrivit site-ului agenţiei de presă Il Velino, scrisoarea a fost trimisă în urma întâlnirii care a avut loc marţi, la Paris, între Andrea Ronchi şi Pierre Lellouche.

"Scrisoarea a fost trimisă miercuri dimineaţă şi în următoarele zile vor exista contacte cu preşedinţia belgiană. Aştept un răspuns imediat", a declarat Andrea Ronchi, citat de agenţia Il Velino.

Ministrul italian pentru Politici Comunitare a subliniat că există "preocupări legate de decizia UE, aşteptată în primăvară, de includere a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen".

"Scrisoarea comună trimisă anul trecut de premierul Silvio Berlusconi şi preşedintele Nicolas Sarkozy Uniunii Europene, pe tema imigraţiei, o importantă foaie de parcurs care a rămas neaplicată", subliniaz

"În Europa există o indiferenţă blamabilă, o lipsă de conştienţă; ceea ce se întâmplă în ascuns, ascensiunea extremei-dreapta, cauzată de percepţia nesiguranţei cetăţenilor, reprezintă un pericol pentru Europa. Mi-e teamă de o Europă care se închide şi care se întoarce în urmă cu 60 de ani", a explicat oficialul italian.

Cei doi oficiali guvernamentali au discutat şi despre problema romilor, după polemicile între Paris şi Bruxelles privind măsurile de expulzare.

Noi dorim activarea în totalitate a directivei privind libera circulaţie a cetăţenilor UE, dar din partea instituţiilor lipsesc instrumentele de implementare concretă, în teritoriu, de către prefecţi, de către forţele de ordine", subliniază Andrea Ronchi. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe