Antonio Coppola, calabrez de origine, membru in Colegiul Naţional al Ziariştilor din Italia, s-a remarcat prin poziţia sa aparte, in presa din Roma, vizavi de grupurile de emigranţi veniţi din Est.
Nimic mai firesc decăt ca, in plină criză legată de emigraţia romănească in Italia, la ediţia din acest an a Congresului Spiritualităţii Romăneşti să participe⦠un jurnalist italian. Antonio Coppola, calabrez de origine, membru in Colegiul Naţional al Ziariştilor din Italia, s-a remarcat prin poziţia sa aparte, in presa din Roma, vizavi de grupurile de emigranţi veniţi din Est.
LUARE DE POZIŢIE. "Italieni, amintiţi-vă că albanezii, polonezii, romănii sunteţi voi!" Ce vrea să insemne acest strigăt, deosebit de poziţia adoptată de cele mai multe dintre media italiene? "In articolul meu stigmatizam o situaţie particulară şi gravă, aceea cănd cei arătaţi cu degetul, cum sunt astăzi emigranţii veniţi din Est, erau italienii", ne-a declarat Antonio Coppola. "Mă refeream la fenomenul emigraţiei italiene in America. Acum un secol se inregistra un adevărat exod al populaţiei italiene peste hotare. In ultima sută de ani au plecat 30 de milioane de italieni. Şi adesea au fost primiţi cu ostilitate. Un ziar din 14 mai 1909 din New York scria că Italia este prima dintre ţările Europei prin crimele sale violente. «Criminalii italieni sunt hoţi, cuţitari şi asasini» titrau ziarele americane. Era realitatea acelei perioade, cănd Italia era foarte săracă. Sigur, timpurile s-au schimbat, iar acum italienii ii primesc la ei acasă pe emigranţi."
ROMĂNII, IN ITALIA. Antonio Coppola este de acord că "există un dram de manipulare in mass-media din Italia". Pe de altă parte, ne aminteşte cuvintele preşedintelui Republicii Italiene, Georgio Napolitano: "Emigranţii, atăt romănii, căt şi alţii, au aceleaşi drepturi şi aceleaşi indatoriri ca ale italienilor". "Aceasta este dovada bunei intenţii a Italiei şi a italienilor faţă de romăni", consideră Antonio Coppola. "Sigur, este şi un procentaj al infractorilor romăni care trebuie neapărat opriţi şi trimişi acasă". Este de părere că "stănga, care e reprezentată de Partidul Democratic şi, mai ales, de primarul Walter Veltroni, de centru-stănga, este deschisă pentru a primi, intr-un mod structural, această masă de emigranţi care s-au revărsat intr-un număr mare spre Roma. In Capitală e cea mai mare prezenţă a romănilor, 56.000, iar in imprejurimi sunt alţi 100.000". Coppola crede că se poate ieşi din "criza emigranţilor romăni" din Italia, insă "foarte lent şi numai dacă, pe de o parte, se aplică legile şi se incurajează activităţile creştine, caritabile şi, pe de o parte, dacă se promovează valorile". Implicarea statului romăn in această criză, in special pentru informarea corectă a celor care vor să plece la lucru in Italia cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au, ar fi de asemenea importantă.
Opinie
"In articolul meu stigmatizam o situaţie particulară şi gravă, aceea cănd cei arătaţi cu degetul, cum sunt astăzi emigranţii veniţi din Est, erau italienii"
Antonio Coppola, jurnalist italian
Declaraţie
"Emigranţii, atăt romănii, căt şi alţii, au aceleaşi drepturi şi aceleaşi indatoriri ca ale italienilor"
Georgio Napolitano, preşedintele Republicii Italiene